Noutăți la raft: astăzi despre cristologie, educație, minorități etnice și memorii

Secția ”Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele volume de biografii, pedagogie, psihopedagogie, sociografie, istorie,critică literară, istorie literară și literatură în limbile maghiară și română intrate în colecțiile bibliotecii noastre.

Móra, Ferenc – Rab ember fiai: és más történeti elbeszélések

„Mátyás király egyszer, mikor szokása szerint szegény vándorlegények öltözve járta az országot, jó napszállat után érkezett be Nagyszalontára. A cudar téli zimankó begkergette az embereket a tűzhely mellé, hiába bolyongott a király a csendes utcákon, sem egy lelket, sem egy nyitott ajtót nem talélt sehol.

Fáradt volt pedig a király, fázott is kegyetlen, az éhség is elcsigázta: ugyan megörült, mikor a város szélén meglátott egy kovácsműhelyt. Könnyű volt meglátni, mert a nyitott ajtón röpködtek kifelé a szikrák, ahogy a mester odabent kalapálta a vasat az üllőn.”

(Móra Ferenc)

László Papp Kolozsvári – Malomárok

Ómama tehát 1864-ben születik meg, harmadik lányként, akkor már él Róza néni és Anna néni, s nem él még Irma néni és Ilona néni, hogy Jenő bácsit már ne is említsük, ahogyan Magdus meséli száz évvel később, s ezek a pendelyes nénik még bőven beleláthatnának, ha kíváncsiak volnának rá, a tizennyolcadik századba, hiszen a nevezett évszázad még nem ürült ki, tizennyolcadikszázadi öregurak és hölgyek, vén parasztok és anyókák járják az élet végtelennek igazán nem nevezhető útját, s létükkel kifeszítik az idő vásznát, odaaprószögezik az ezerhétszázas évek korhadó ajtófélfájához, s kigöngyölítésre továbbadják a három nővérnek, akiket kisvártatva követ az újabb kettő, de akkor ómama még bölcsőben fekszik, Róza és Anna pedig ott totyog, lábatlankodik vagy mértáktartón futkározik, hiszen a leánygyermek csak ne futkorásszon, a leánygyermek már kisinges korában is visel…

(László Papp Kolozsvári)

Hegedűs Imre János: Állóképek: Önéletrajzi regény

A fekete foltos, nagy, fehér kutya beleszagolt a nyakamba – ezt a szimatoló szuszogást most is hallom és érzem – , kis idő múlva leszállt a hátamról, s az elszakitott láncot maga után csörgetve visszament a megszokott helyére, a fészerbe.

Hajam szála sem görbült, csak épp a lánccsörgés marad meg örökre, és a kép, az állókép, a gyermekeket szoptató capitoliumi farkas ellenképe: nem gyerekek guggolnak az anyaállat alatt, hanem a hatalmas tarka kutya áll szobormereven, két lábával rajtam, fölöttem.

(Hegedűs Imre János)

Günter Kunert – Ellenfényben: Elbeszélések, karcolatok

Bátortalanul az ellazult karcsú test alá nyúl, felemeli, miközben a macska, mint egy kitömött harisnya, bizalomteljesen és akarat nélkül lóg az őt tartó kezekben, újra elkezd dorombolni, és engedi, hogy behelyezzék a kartondobozba. Csak amikor a fedél közeledik, a csapda fenyegető sötétsége, akkor lapul meg szökésre készen; túl későn; az emésztés miatti tehetetlenség késlelteti a reakciót, úgyhogy már csak az ideiglenes fuvarozó alkalmatosság sötétségében panaszkodhat félénken.

(Günter Kunert)

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta volumele propuse.