Noutăți la raft: astăzi despre instincte, creaţie, emoții, vise şi memorii

Secția ”Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele volume de literatură, neuroștiințe, gastronomie, religie şi biografie intrate în colecția bibliotecii noastre.

Bergman, Ingmar – Imagini : Viața mea în film

„Nu am prea multă răbdare cu văicăreala, nici cu a mea, nici cu a altora. Marele avantaj, dar și dezavantaj în a fi regizor este că niciodată nu ai pe cine să dai vina. Aproape oricine poate da vina pe ceva sau pe cineva. Nu și regizorii. Ei au această posibilitate inimaginabilă de a da formă propriilor realități sau destine sau vieți, oricum le-am spune. Adesea am găsit consolare în acest gând, o consolare amară, și ceva indignare” (Ingmar Bergman)

Tucker, Abigail – Gene de mamă : Noua știință a instinctului matern

„<Nu întrebați ce face o genă> , avertizează specialistul în neuroștiințe Robert Sapolsky în cartea sa, Behave. <Întrebați ce face o genă într-un anumit context> . O serie întreagă de variabile contextuale modelează comportamentele și emoțiile mamelor. Mediul ne reprogramează constant în moduri ascunse, uneori inhibând anumite gene sau activându-le” (Abigail Tucker)

Petre, Mona – Ierburi uitate : noua bucătărie veche

Ierburi uitate s-a născ ut în 2013 dintr-o dorință de evadare într-un univers „verde”, la polul opus față de realitatea mea cotidiană. Ceea ce a început ca o mică vacanță virtuală a devenit treptat preocuparea mea principală, dându-mi, convingerea și curajul de a o transforma treptat în stilul meu de viață.” (Mona Petre)

 King, Stephen – Despre scris : Autobiografia unui meșteșug

„Într-o seară, pe când ne ospătam cu mâncare chinezească înaintea unui spectacol în Miami Beach, am întrebat-o pe Amy dacă există vreo întrebare care nu i-a fost adresată niciodată în timpul discuțiilor care urmează aproape după fiecare discurs public al unui scriitor – întrebarea aia la care nu apuci niciodată să răspunzi când stai în fața unui grup de fani înflăcărați și te prefaci că nu-ți tragi pantalonii pe tine câte-un crac o dată, așa cum face toată lumea. Amy a ezitat gândindu-se foarte intens la asta, apoi a zis:„Nimeni nu întreabă despre limbaj.” (Stephen King)

Robinson, Kim Stanley – Aurora 

„A deschis ușa cu grijă și au tras toți cu urechea, atât cât au putut, străduindu-se să descopere dacă era cineva în micul complex de camere de stocare care alcătuiau intersecția Inelului Interior B cu Spița Doi. Nu au auzit nici un sunet, dar nu și-au dat seama ce însemna asta;Freya nu și-a adus aminte dacă în trecut ea și Euan trăseseră cu urechea la ceea ce vorbeau cei din tunelul de serviciu.”(Kim Stanley Robinson)

Hawkins, Rachel – Soția de la etaj

„Cina e plăcută. Un local cu specific pescăresc, cu un decor relativ kitsch și cu ghirlande de beculețe de Crăciun încă atârnate peste tot. Însă mâncarea e bună și Eddie pare mai relaxat, așa cum fusese mai devreme, înainte să ajungem la casa de lângă lac” (Rachel Hawkins)

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta cărțile propuse.