Noutăți la raft: astăzi despre literatura contemporană

Secția ”Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele romane de aventură, de dragoste și științifico – fantastice din literatura contemporană intrate în colecția bibliotecii noastre.

„Cele zece mii de uși ale lui January – Alix E. Harrow”

„- January! January!

Numele meu răsuna de parc-ar fi venit dintr-un gramofon ieftin, aflat la câțiva kilometri depărtare, dar am recunoscut vocea domnului Locke, care se auzea cu ecou în urma mea, prin ușă. Nu știam cum mă găsise, dar știam că dădusem de necaz.” (fragment)

Cele zece mii de uși ale lui January este atât fantastică, cât și inteligentă, cu un ritm care prinde în mreje și o intrigă unică ce aduce în discuție subiecte serioase. Cu siguranță cititorii vor fi nerăbdători să citească următoarea carte a lui Alix E. Harrow.” (Booklist)

„Transcrieri – Kate Atkinson”

„Suntem în Anglia anilor patruzeci. Deși pare să se fi obișnuit cu gândul că în ochii celor din jur condiția ei de femeie o obligă să fie întotdeauna cea care strânge după ceilalți, servește ceaiul și se îndeletnicește cu treburile casnice, Juliet Armstrong e plină de surprize. Tocmai a fost recrutată de serviciile secrete și urmează să transcrie la mașina de scris conversațiile înregistrate dintre un agent special și anumiți simpatizanți fasciști din societatea britanică. E conștientă că tot ca îndeletnicire femeiască e catalogată și această ocupație, dar Juliet descoperă că viața la noul loc de muncă, dincolo de zilele lungi și cu adevărat anoste, poate ajunge pe muchie de cuțit. Sau în bătaia unui revolver.” (Editura Art)

Transcrieri e ficțiune istorică la cel mai înalt nivel. Lui Atkinson îi face plăcere să se documenteze și se folosește de descoperirile ei în cel mai creativ mod cu putință pentru a-și cuceri și a-și informa cititorii. Nu e (o) scriitoare pedantă, ci o povestitoare desăvârșită, care întrebuințează istoria pentru a-și crea contextul potrivit.” (Dallas Morning News)

„Sfârșitul eternității – Isaac Asimov”

„În afara spațiului și timpului există Eternitatea, al cărei scop este să vegheze la bunăstarea umanității. Sarcina lui Andrew Harlan este de a călători în timp și de a introduce în locul și la momentul portrivit câte o schimbare de realitate pentru binele comun al omenirii. Totuși, sfârșitul Eternității pare să fie aproape, deoarece Harlan nu mai este convins că rolul Eternilor este spre binele general al oamenilor. Iar din clipa în care întâlnește și se îndrăgostește de o femeie ce nu se numără printre Eterni, el va căuta să manipuleze timpul pentru propriile interese, astfel încât iubirea să supraviețuiască. ” (Isaac Asimov)

„Atuurile osândei – Roger Zelazny”

„Mi-am urmat drumul pe bulevard. Aproape de celălalt capăt am auzit râsete și am văzut că niște tipi serios afumați ocupau câteva mese de pe trotuarul unui local. Unul dintre ei era Pantaloni, însă nu m-a văzut și am trecut mai departe. Am cotit pe strada Țesătorilor, care avea să mă ducă spre Brațul Vestic, ce șerpuia spre zona portului. O doamnă înaltă, cu mască și pelerină argintie, a urcat grăbită într-o trăsură ce o aștepta. A întors capul și a schițat un zâmbet. Eram sigur că n-o cunosc și m-am trezit că-mi doresc ca lucrurile să fi stat altfel. Zâmbise frumos.

Apoi vântul mi-a adus în nări fum din căminul cuiva și a stârnit niște frunze căzute. M-am întrebat unde era tata.” (fragment)

„Soarele de la miezul nopții – Stephanie Meyer”

Soarele de la miezul nopții este mai complex, mai sofisticat și mai puțin inocent decât Amurg. Deși povestea Bellei a deschis calea pentru mai bine de un deceniu de literatură Young Adult SF și eroine distopice, se pare că talentul narativ – și drama interioară captivantă – a fost tot timpul apanajul lui Edward.” (Time)

„Recentul volum sugerează, cumva, într-un mod neașteptat și extraordinar, că relația dintre Bella și Edward nu a fost niciodată povestea de dragoste din centrul seriei ”Amurg”. E drept că oamenii și vampirii se privesc cu înțeles, dar adevărata pasiune din cărți este dragostea lui Meyer pentru cititorii ei.” (NBC News)

„Adébáyọ̀, Ayọ̀bámi – Rămâi cu mine”
„Asimov, Isaac – Fundația și Pământul”
„Asimov, Isaac – Marginea Fundației”
„Atwood, Margaret – Inima cedează ultima”
„Backman, Frederik – Britt-Marie a fost aici”
„Carlsen, William – Jungla de piatră”
„Chifu, Gabriel – Maratonul învinșilor”
„Clines, Peter – Portalul Albuquerque”
„Enriquez, Mariana – Ce-am pierdut în foc”
„Funke, Cornelia – Moarte de cerneală”
„Funke, Cornelia – Sânge de cerneală”
„Hamer, Kate – Fata cu palton roșu”
„Horowitz, Anthony – Cuvântul e crimă”
„Mathieu, Nicolas – Și copiii copiilor lor”
„Nunez, Sigrid – Prietenul”
„Verdon, John – Nu trezi diavolul adormit”
Winchester, Simon – Profesorul și nebunul : O poveste despre crimă, insanitate și crearea Dicționarului Oxford

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta volumele propuse.