Noutăți la raft: astăzi despre Manga (benzi desenate japoneze)

Secția „Animație culturală și Împrumut carte pentru copii” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad vă prezintă azi, colecția de Manga-uri.

Manga (漫画) este cuvântul japonez pentru benzi desenate (uneori folosindu-se de asemenea și komikkuコミック). În afara Japoniei, termenul este utilizat strict pentru benzile desenate de origine japoneză. De obicei aceste desene cuprind fețe cu ochi si personaje cu capete imense(caricaturi).

Manga este creată dintr-o mixtură între arta japoneză ukiyo-e și stiluri străine de desenat, și a preluat forma prezentă la puțin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial. Constă în principal din desene alb-negru, în afară de coperți și câteodată primele câteva pagini; în unele cazuri, este colorată integral. Manga-urile sunt desene realizate pe secvențe, așa cum sunt benzile desenate americane. Primele astfel de scroluri în care regăsim desene combinate cu text pentru a spune o poveste au apărut, într-adevăr, în Japonia medievală, însă erau lucrări produse pentru elite, nu pentru mase. Abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea apar primele forme de manga. Aceste volume se numeau kibyôshi și cuprindeau o serie extrem de variată de subiecte și genuri cum ar fi umorul, drama, fantasy  etc. Aceste volume erau extrem de populare, însă, din cauza cenzurii impuse de guvernul japonez, kibyôshi dispar. Deși există multe asemănări între kibyôshi și manga, cele dintâi lucrări nu sunt considerate ca fiind singurul strămoș pe care îl are manga. Un strămoș mai direct al manga-urilor moderne sunt benzile desenate americane.

Diversitatea temelor și subiectelor întâlnite în manga, combinate cu popularitatea lor în Japonia au condus la o vastă adaptare a celor mai de succes titluri sub diverse forme cum ar fi: anime-uri, filme, seriale, jocuri. Trebuie observat totuși faptul că fenomenul este reciproc, seriile anime de succes precum și jocuri populare fiind adesea transformate în serii manga.