
Noi nu am revelat Înflorirea (Qur’ an) ca să vă împovărăm
Ci mai degrabă ca să-i eliberăm pe toți cei ce vor fi dispuși să asculte și să-i înălțăm spre o moștenire care va dăinui.
(Qur’ an – Coranul)
Secția ”Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele volume din literatura universală, biografie, educație și istorie intrate în colecțiile bibliotecii noastre.

Jebara, Mohamad – Mahomed, profetul care a schimbat lumea: Un portret intim
„Sunt fiul unui nobil din tribul Tayy [din zona de miazănoapte a Arabiei Centrale]. Tatăl meu, Harthah, era un om bogat și puternic. Eram iubit și cinstit de părinții mei. Părinții mei au făcut eforturi deosebite ca să mă educe bine, angajându-mi un profesor care să mă învețe să scriu și să citesc. Mama era o creștină devotată, care a avut grijă să mă educe în credința ei. Când am împlinit șapte ani, m-a dus în pelerinaj să vizitez un sanctuar din Damasc, ridicat în cinstea unui sfânt.
La întoarcere, am traversat teritoriul clanului Qayn. În timp ce dormeam alături de mama mea, am simțit niște mâini aspre care-mi atingeau fața și mâinile și m-am trezit speriat. Doi bărbați mascați m-au târât afară din cort.M-au legat, mi-au pus un căluș și m-au aruncat pe spatele unui cal. M-am zbătut, încercând să mă eliberez, dar degeaba. Am plâns în timp ce ne îndepărtam. Peste câteva zile,am fost în târgul de sclavi din Yathrib, unde am fost cumpărat de Hakim ibn Hizam cu patru sute de drahme [un preț de trei ori mai mare decât prețul obișnuit plătit pentru un sclav]. M-a dus la Mecca și m-a oferit în dar mătușii sale Khadijah, care mi-a creat tot confortul posibil, îngrijindu-se inclusiv de continuarea educației mele.”
(Mohamad Jebara)

Otu, Petre – Mareșalul Alexandru Averescu: militarul, omul politic, legenda
„Ca atașat militar, Alexandru Averescu a căutat să ajungă la o serie de informații rezervate numai autohtonilor, apelând și la ofițerii români atașați armatei germane. Precizez că atașații militari erau obligați prin reglementările în vigoare să utilizeze numai surse deschise, ei având în special misiuni de reprezentare, nu de spionaj. Unele nevoi îi împingeau însă pe atașați să recurgă și la alte metode, dar în acest caz își asumau riscurile de rigoare.[…]
Postul de atașat militar la Berlin i-a facilitat lui Alexandru Averescu un nou contract cu realitățile militare internaționale, i-a adus relații cu ofițeri din diverse armate europene, în special din Germania, dar a generat, prin chemarea sa intempestivă, un nou scandal în mediul militar românesc.”
(Petre Otu)

„Shakespeare a mers pe Noble Street, vizavi de Chepeside, de-a lungul Watling Street până la podul mobil, la nord de podul supraaglomerat. Și-a croit drum printre găini, porci, capre, măgari și căruțe. Nu a văzut câini, de vreme ce avusese loc recent un adevărat măcel al câinilor vagabonzi. Conducătorii orașului plăteau jumătate de penny de leș. Dacă ar fi controlat ciuma, fie și așa. Consecința a fost însă creșterea numărului de șobolani.
Mirosul excrementelor se amesteca peste tot cu mirosul nociv al cărbunelui marin. Tocmai de aceea ar fi luat barca sau un schif din cheiurile orașului spre Bankside. Dar nu s-a întâmplat asta. Locuia în Londra și era nevoit să simtă mireasma. În fiecare săptămână, orașul părea mai aglomerat de imigranți veniți din mediul rural, disperați să scape de sărăcia vieții. Aceștia veneau de pretutindeni. A trecut printre ei. S-a dus pentru o baie fierbinte pe Tooley Street.”
(John Froude)

„S-ar părea că ființa umană are trei nevoi psihologice înnăscute care ar sta la baza motivației încă de la cea mai fragedă vârstă. Astfel, pentru ca un individ să se angajeze într-o acțiune și să persevereze, ar trebui ca aceasta să răspundă celor trei nevoi naturale:
Autonomia:Este nevoia de a fi liber când faci propriile alegeri, de a simți că te afli la originea acțiunilor, fără să ai impresia că te supui, că ești constrâns.
Competența: Pentru a se lansa în ceva, individul are nevoie să se simtă competent, capabil de a îndeplini sarcinile cerute.
Apartenența socială: Individul are nevoie și să se simtă susținut, încurajat de alte persoane și, mai ales, de cele care contează pentru el.
(Julien Masson)
- Bowen, Rhys – Fiicele războiului
- Calasso, Roberto – Nunta lui Cadmus și a Harmoniei : [roman mitologic]
- Carey, Ella – O viață secretă
- Combes, Bruno – Partea îngerilor
- Gramont, Nina de – Misteriosul caz Christie
- Gunnis, Emily – Camera secretă
- Harmel, Kristin – Pădurea stelelor ce pier
- Henry, Emily – Întâlniri în vacanță
- Jenoff, Pam – Fata cu stea albastră
- Jenoff, Pam – Tot ce am iubit
- Lefteri, Christy – Zboruri frânte
- McKinty, Adrian – Insula
- Meissner, Susan – Secrete pentru o viață
- Montefiore, Santa – Farul cu secrete
- Moore Cornwell, David John (John le Carré) – Proiectul Silverview
- Natt och Dag, Niklas – Lupul și străjerul
- Nunn, Kayte – Scrisori din trecut
- Plokhy, Serhii – Ticăloșii uitați ai Frontului de Est : Piloții americani din Uniunea Sovietică și colapsul Marii Alianțe
- Rimmer, Kelly – Adevăruri ascunse
- Rosen, Renée – O vară la New York
- Saint, Jennifer – Ariadna
- Silva, Daniel – Violoncelista
- Tuti, Ilaria – Flori deasupra infernului
- Vaughan, Sarah – Anatomia unui scandal
- Wilkerson, Charmaine – Gustul dulce de acasă

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta volumele propuse.