Noutăți la raft: astăzi despre psihoterapii, imunitate și biografii

Secția „Împrumut carte pentru adulți” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad vă prezintă ultimele volume intrate în colecție.

„Cum se schimbă oamenii : Relațiile și neuroplasticitatea în psihoterapie” – Marion Solomon; Daniel J. Siege

„Indiferent de orientarea clinică și de stil, psihoterapia reprezintă un proces ce se creează în fiecare moment între client și terapeut. Editată de doi psihoterapeuți, autori și editori de renume, Daniel J. Siegel și Marion Solomon, Cum se schimbă oamenii explorează în profunzime complexele resorturi ale atașamentului, creierului, minții și corpului pentru a ne oferi o imagine cât mai completă a schimbării care apare în psihoterapie. Autorii ale căror scrieri sunt adunate în această lucrare, bazându-se pe descoperiri științifice de ultima ora din domeniul neuropsihologiei și al altor știinte ale creierului, au reușit să ne redea prin formulări accesibile și într-un stil fascinant teoriile personale care informează practica lor clinică. Iar rezultatul este un mare tezaur de resurse pentru orice profesionist care ajută la schimbarea în mai bine a oamenilor. Domeniile vizate de autori pentru a ilustra schimbarea cuprind terapia individuală, lucrul cu copiii, terapia de cuplu și lucrul cu corpul în psihoterapie.” (Editura Herald)

„Dependența de perfecțiune : Mireasa încă nerăpită : Un studiu psihologic” – Woodman, Marion

„Prin studii de caz, vise și mituri, Marion Woodman – analist jungian și scriitoare de renume – explorează într-o manieră originală și captivantă dedesubturile compulsiei. Plonjează în adâncuri în căutarea aspectelor negative ale Marii Mame, despre care află cum a fost trădată. Ne face conștienți de impactul vieții netrăite a mamelor și taților noștri, care își cere dreptul la existență în copii. Timpurile, generațiile de mame îndepărtate de natura lor, societatea patriarhală inconștientă de viața din corpurile noastre au trezit în noi „energia vrăjitoarei”, iar ea pervertește nevoia de iubire și atracția către împlinirea spirituală într-o foame neostoită – de lucruri, de mâncare, de putere, de iluzii… Lady Macbeth este imaginea exemplară a femeii posedate de această energie – o mamă capabilă să sacrifice tot ce-i mai de preț pentru putere. Suntem cu toții, bărbați și femei, copiii vremurilor în care trăim și ai mamelor noastre îndepărtate de simpla lor feminitate. Centrat pe problematica tulburărilor de alimentație (anorexie, bulimie, mâncatul compulsiv) ca simptom al alienării pe care o trăim, Dependența de perfecțiune se dovedește a fi un studiu psihologic Impresionant, revelator, vindecător!” (Editura Herald)

„Dincolo de percepția obișnuită : Scoaterea din ascundere a realității” – Mohîrță, Ionel

„Lucrarea de față prezintă un tip de abordare a sistemului psihic uman, în care persoana umană percepe informația, oarecum neobișnuit, prin procesarea inconștientă a caracteristicilor fizice ale stimulului sau printr-o amplificare a percepției. Astăzi, în contextul dezvoltării exponențiale a inteligenței artificiale, este foarte greu să anticipăm care vor fi abilitățile pe care școala va trebui să le pregătească pentru următorii 15-20 de ani. Un singur lucru rămâne constant, și acesta este dezvoltarea unor abilități de anticipare care țin de legătura cu subconștientul și cultivarea echilibrului emoțional. Idei de acest gen sunt dezbătute aici, pentru a scoate din ascundere anumite capacități psihice și spirituale pe care omul le are, dar momentan el nu știe că le are. Această monografie este o cercetare calitativă asupra fenomenului numit percepție în viața de zi cu zi, care ne arată că avem posibilitatea oricând să ne reprogramăm conștiența pentru a putea scoate din ascundere o realitate mult mai revelatorie decât cea din prezent. Cartea poate fi folositoare studenților la psihologie, psihologilor, medicilor, militarilor și tuturor celor care iubesc știința și spiritualitatea.” (Ionel Mohîrță)

„Corpul își amintește : Psihofiziologia și terapia traumei” –  Rothschild, Babette

„Această carte este organizată în două secțiuni principale. Partea I, Teorie, prezintă și discută teoria pentru întelegerea modului în care mintea și corpul uman funcționează, înregistrează și își amintesc evenimentele traumatice și ceea ce poate împiedica sau facilita aceste capacități. Sunt incluse cele mai convingătoare dovezi actuale din neuroștiințe si psihobiologie, precum si teoriile care au trecut testul timpului. În Partea a II-a, Practică, sunt prezentate strategii pentru ajutarea corpului și minții traumatizate. […] Instrumentele oferite sunt în acord cu și sunt aplicabile oricărui model terapeutic adaptat lucrului cu persoane traumatizate.” (Babette Rothschild)

„Libertate în exil” – Dalai Lama, al XIV-lea Tenzin Gyatso

„Când privesc în urmă, la vremurile în care Tibetul era înca o țară liberă, îmi dau seama că aceia au fost cei mai buni ani din viața mea. Astăzi sunt cu siguranță fericit, dar inevitabil existența pe care o duc acum este foarte diferită de cea în care am crescut. Și deși, în mod clar, nu îmi este de niciun folos să mă complac în sentimente de nostalgie, totuși nu mă pot abține să nu mă simt trist ori de câte ori mă gândesc la trecut. Îmi aduce aminte de suferința îngrozitoare a poporului meu. Vechiul Tibet nu a fost perfect. Totuși, este adevărat că felul nostru de viață era de-a dreptul remarcabil. Cu siguranță existau multe lucruri care meritau păstrate și care acum sunt pierdute pe vecie.” (Dalai Lama)

„Creierul : manual de utilizare : Ghid simplificat pentru cea mai complexă mașinărie din lume” – Magrini, Marco

„Putem oare să ne „sculptăm” propriul creier? Să ne îmbunătățim performanța intelectuală, psihică și fizică? Ne-ar fi de mare ajutor să putem interveni asupra mecanismelor care stau la baza anxietății, stresului sau pur și simplu să depășim starea de lipsa de valoare care ne limitează uneori. Pentru aceasta, e de ajuns să înțelegem cum functionează creierul, această mașină minunată și complexă pe care o primim fiecare încă de la naștere. Prestigiosul jurnalist Marco Magrini rezumă cunoștințele la care au ajuns oamenii de știință la ora actuală într-o carte distractivă, construită pe structura unui manual de utilizare. Proprietățile cerebrale pot fi învățate și îmbunătățite la orice vârsta, nu doar în copilărie. Inteligența crește atunci când credem că putem fi inteligenți. Putem învăța să învățăm, ne putem controla impulsurile și ne putem modifica obișnuințele nedorite. Totul e să știm cum să utilizăm mașina numită creier.” (Editura Herald)

„Doliul și separarea : Fazele și oportunitățile procesului psihologic” – Kast, Verena

„Prin această fenomenală lucrare, Verena Kast, renumit psihoterapeut de orientare jungiană, a reușit să readucă jelirea, travaliul de doliu, pe făgașul normal al vieții noastre psihice, pentru a-și urma cursul natural. Dintr-un proces ambiguu și extrem de dureros, care ne zdruncină existența și întreaga concepție despre noi, lume și viață, autoarea construiește pas cu pas o cale către eliberarea din închisoarea încremenirii în suferința pierderii, către realizarea de sine mai înaltă, către împăcarea cu viața, dar și cu moartea. Viața merită trăită cu atât mai mult în fața morții! Odată raportată la acel centru neschimbător din noi înșine – numit și Sine -, existența noastră are sens dincolo de destinul individual. Visele sunt ghidul nostru în acest proces, călăuzindu-ne din interior pe drumul către acceptarea pierderii și reînnoirea angajamentelor noastre cu viața. Înțelepciunea lor poate părea surprinzătoare, marcând fiecare moment al creșterii și schimbării, impulsionându-ne către sănătate și integrare, dar nu trebuie să uităm că inconștientul nostru este însăși oglinda vieții naturale, al cărui curs, involuntar, îl stăvilim în încercarea de a-i opri curgerea.” (Editura Herald)

„Planul de recuperare a sistemului imunitar : Un program în 4 pași recomandat pentru tratarea bolilor autoimune” – Blum, Susan S.; Bender, Michele

„Peste o sută de afecțiuni autoimune diferite prezintă caracteristici similare – toate sunt boli cronice grave, declanșate de o problemă fundamentală la nivelul sistemului imunitar. Un alt aspect pe care îl au în comun este inflamația, adică iritarea și umflarea diverselor țesuturi din interiorul organismului, oriunde în corp, inclusiv la nivelul creierului (care poate declanșa o gamă largă de simptome cum ar fi oboseala, umflăturile, durerile musculare sau articulare, disconfortul abdominal și dificultățile de concentrare ori starea de <<creier în ceață>>, sau puteți, pur si simplu, să aveți sentimentul vag și sâcâitor că în organismul dumneavoastră ceva nu este în regulă, chiar dacă medicul nu a identificat nicio problema. […] Prin implementarea programului simplu, direct și revoluționar în 4 pași, descris în lucrarea de față, și dumneavoastră puteți trata cauzele afecțiunilor autoimune, puteți inversa evoluția bolii bucurându-vă de darul sănătății și al stării de bine. Medicina funcțională ne oferă atât informațiile, cât și metodele necesare pentru asta. Tot ceea ce ne rămâne de făcut este să le aplicăm.” (Dr. Susan Blum)

„Anii tinereții mele” – Churchill, Winston

„Viața și opera mea” – Ford, Henry; Crowther, Samuel 

„Tradiții religioase și tradiții metafizice” – Guénon René

„Realizarea Sinelui” – Maharshi, Ramana; Nagamma, Suri

„Estetica inconștientului : Eseuri de psihanaliză” – Luca, Daniela

„Istoria conflictului dintre religie și știință” – Draper, John William

„Mindsight : Noua știință a transformării personale” – Siegel, Daniel J.

„Eseurile despre relații, sexualitate și experiență” – Montaigne, Michel de

„Terapia reglării afectului și neuropsihanaliza clinică. vol. 1” – Schore, Allan N.

Cele zece mari puteri cosmice : (Daśa Mahāvidyā)” – Shankaranarayanan, Sri

„Iron John : Redobândirea masculinității și cele 8 etape ale devenirii” – Bly, Robert 

„Neuroștiința dezvoltării afective și neuropsihiatria dezvoltării. vol. 2” – Schore, Allan N.

„Minți împrăștiate : Originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție” – Maté, Gabor

„Drama copilului interior : Prizonieri ai copilăriei în căutarea adevăratului Sine” –  Miller, Alice

„Peștele din noi : O călătorie în istoria de 3,5 miliarde de ani a corpului omenesc” – Shubin, Neil

„Ecaterina cea Mare : Memoriile țarinei care a schimbat lumea” – Ecaterina a II-a, țarină a Rusiei 

„Conștient : Știința și practica prezenței : Practica transformatoare a meditației” – Siegel, Daniel J.

„Spirala ascendentă : Cum folosim neuroștiința pentru a schimba cursul depresiei” – Korb, Alex, PhD

„Borderline : Cum să trăiești alături de o persoană cu emoții extreme” – Mason, Paul T.; Kreger, Randi

„Trauma și sufletul : O abordare psiho-spirituală a dezvoltării umane și a întreruperii sale” – Kalsched, Donald 

„Portretul din oglindă : De Profundis/ Oscar Wilde ; Oscar Wilde și eu însumi/ Lord Alfred Douglas” – Wilde, Oscar

„Schița pentru un tablou istoric al progreselor minții omenești” – Condorcet, Jean-Antoine-Nicolas de Caritat, marquis de

„Copiii adulți ai părinților imaturi emoțional : Cum te poți „vindeca” de părinții distanți, lipsiți de empatie, egoiști” – Gibson, Lindsay C.

În luna lui Brumar, vă invităm la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad deoarece – așa cum scria Stanislav Grof – „Psihicul uman arată că fiecare individ este o extensie a întregii existenţe”.