
Secția ”Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele volume de literatură, psihologie, medicină, filosofie, istorie, matematică, sport și religie intrate în colecția bibliotecii noastre.

„Din dragoste de viață – Erich Fromm”
„Cu toții ne simțim acasă doar într-o limbă și o numim pe aceasta limba noastră maternă. Poate că învățăm și alte limbi străine: franceză, rusă, italiană. Dar uităm că vorbim cu toții și o altă limbă, una comună, și aceasta este de fapt limbajul viselor. Acest limbaj este remarcabil. Este o limbă universală care a existat în toate perioadele din istoria omenirii și în toate culturile. Limbajul viselor omului primitiv, limbajul viselor faraonului din Biblie, limbajul viselor cuiva din Stuttgart sau New York – toate sunt aproape aceleași. Vorbim acest limbaj în fiecare noapte. Deși de obicei uităm ce am visat și de aceea credem că n-am visat deloc, noi visăm în fiecare noapte.
Care sunt caracteristicile limbalului viselor? Cea mai evidentă caracteristică a sa este desigur aceea că e un limbaj al nopții, un limbaj al somnului. E ca și cum am vorbi franceza numai noaptea și n-am înțelege nimic din ea ziua. Mai mult, limbajul viselor e un limbaj simbolic. Am putea spune că limbajul viselor folosește ce folosește și literatura. Dacă scriitorul spune: „Trandafirul roșu îmi încălzește inima”, nimeni nu crede că aceasta înseamnă că s-a ridicat temperatura. Scriitorul se referă la un sentiment, la o experiență, și el se exprimă sub forma unui proces fizic concret.” (fragment)

„Gargară cu gudron – Jáchym Topol”
„Cehoslovacia, 1968.
Un orfelinat condus de maici intră pe mâinile soldaților sovietici, iar viața orfanului Ilja este complet dată peste cap, cu atât mai mult cu cât îl are în grijă și pe fratele lui cu probleme, poreclit Maimuțoiul. Fiindcă băieții din orfelinat sunt lăsați să se descurce de capul lor, ordinea și rutina fac repede loc brutalității și haosului, iar Ilja este atras fără voia lui în spirala unor violențe cumplite, mergând până la crimă.
Orfanii ajung să fie instruiți militar câteva luni înainte de a fi confruntați cu invazia trupelor Pactului de la Varșovia, iar Ilja devine ghidul unei divizii de tanchiști, afundându-se și mai mult într-o lume macabră plină de cruzime gratuită, compromisuri morale și rușini de neșters.” (Editura Trei)

„Adevărul despre relații – Stefan Blom”
„Cuvintele mele sunt un cadou ce trebuie dăruit. Sunt atât cuvintele pe care le-am adresat ani de-a rândul, în timpul ședințelor de terapie, cuplurilor și tuturor oamenilor care mi-au cerut ajutorul, cât și cele pe care le-am auzit la persoanele care se luptau să-și înțeleagă mai bine relațiile pe care le aveau. Sunt, de asemenea, cuvintele pe care le-am învățat din relațiile mele. Ani întregi le-am scris în carnețele, pe laptop și pe telefon, ba chiar pe diverse bucățele de hârtie pe care le-am avut la îndemână. Adesea, seara, înainte să adorm, sau în timpul ședințelor de terapie de cuplu, când alerg, când sunt cu familia sau când mă plimb pe plajă, adevărul despre relații mi se înfățișează brusc, așa cum lumina străpunge întunericul. Am observat cum aceste cuvinte scrise și rostite de-a lungul anilor au impresionat multe persoane și chiar le-au schimbat viața.
Sper ca sfaturile și cuvintele mele să vă îndrume pe calea cea bună, să vă ofere idei și soluții noi, și mai ales, să vă aducă alinare.” (Stefan Blom)

„Islamul : Principii. Ritualuri. Evoluție. Provocări – Tariq Ramadan”
„În islam, sufletul și corpul nu sunt rele în sine. Oamenii, în deplină cunoștință, trebuie să aleagă între bine și rău folosindu-se de rațiune, conștient, prin intenție și în inimile lor. Atunci când își înfrâng pornirile naturale înjositoare, aceștia descătușează forța crescândă a spiritualității și a binelui care s-a aflat mereu în ei asemenea unei scântei, unei aspirații. Odată întărită în credință, aceasta devine o descoperire, o lumină, o descătușare care îi apropie și mai mult de divinitate. Pe această temă, terminologia coranică este cea mai edificatoare: o persoană care îl neagă pe Dumnezeu este „cel care neagă și a cărui inimă este învăluită”. Sensul etimologic al termenului arab este acela de „acoperit”, „ascuns”, „închis”. Credinciosul care și-a îndreptat privirea și pașii spre divinitate este împăcat cu esența primordială a ființei sale odată ce se întoarce la Dumnezeu cu o „inimă curată” (qalb salim: starea primordială de sănătate și puritate), după ce a făcut pace cu sine conștient și rațional. Aceasta este pacea simțită de copiii care experimentează lupta interioară în mod inconștient și sunt aleși să o primească grație neprihănirii lor primordiale. Sentimentul de pace resimțit de adultul conștient depinde, astfel, de mărturisirea de credință și de decizia acestuia de a urma calea cea dreaptă.” (fragment)

„Ipocrizia Facebook, Google, Amazon : Subminarea culturii și democrației – Jonathan Taplin”
„Mișcă-te repede și distruge lucrurile. Dacă nu distrugi lucruri înseamnă că nu te miști suficient de repede” (Mark Zuckerberg)
Ipocrizia Facebook, Google, Amazon este povestea unui mic grup de antreprenori libertarieni care, în anii ’90, au încercat să schimbe viziunea descentralizată asupra internetului. Aceștia au creat trei companii monopoliste – Facebook, Google și Amazon – care acum hotărăsc viitorul muzicii, filmului, televiziunii, editurilor și al noilor industrii. ” (Editura Niculescu)

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta volumele propuse.