Noutăți la raft: astăzi despre spiritualitate, anxietate, intimitate, singurătate, schimbare și corectitudine politică

Ești ceea ce faci, nu ceea ce spui că vei face

Carl Gustav Jung

Secția „Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele volume de psihologie, psihanaliză, spiritualitate și sociologie intrate în colecțiile bibliotecii noastre.

Alexander, Ingrid; Lück, Sabine – Strămoși pe divan: Descifrarea codului generațional și vindecarea rănilor moștenite

„Un atașament sigur (securizant) cu persoanele noastre de referință este condiția prealabilă de bază pentru reușita tuturor relațiilor din viața noastră și, prin urmare, desigur, și pentru relația cu copilul nostru.

Pentru ca atașamentul să se dezvolte într-un mod sănătos, trebuie ca, în preajma copilului, să se afle mama sau o persoană capabilă de o iubire maternă echivalentă (de ex. un tată iubitor).

A fi în preajmă nu presupune doar prezența fizică, ci și disponibilitatea afectivă. În acest sens, sugarul n-are trebuință numai de suportul fiziologic al părinților, ci și de sprijin în satisfacerea nevoilor sale de contact și de afecțiune. Numai așa învață să se iubească pe sine și pe ceilalți, devine capabil de atașament și, ulterior, se califică în vederea întreținerii unor legături apropiate. Astăzi știm că, de regulă, îi transmitem copilului nostru modelul de atașament dobândit de la părinții noștri. (și/sau de la alte figuri de atașament).”

(Ingrid Alexander; Sabine Lück

Lerner, Harriet – „Femei în terapie”

„Mulți terapeuți au asimilat noțiuni ale masculinității și feminității definite cultural și, conștient sau inconștient, consideră că aceste concepte reflectă ceea ce este sănătos sau „natural” pentru bărbați și femei.

Terapeuții care etichetează sau chiar conceptualizează personal unele dintre dorințele, aspirațiile și comportamentele femeilor ca fiind nefeminine ar putea, fără să-și dea seama, mai degrabă exacerba inhibițiile pacientelor, în loc de a le lărgi acestora spectrul de posibilități (Kronsky, 1971). În anumite cazuri, femeile pot deveni chiar mai constrânse în urma tratamentului, încât aspirațiile lor agresive de dominanță și putere (care pot într-adevăr să fie însoțite de aspecte patologice) sunt catalogate de terapeut ca masculine sau falice, adesea în absența recunoașterii componentelor sănătoase și adaptative ale unor astfel de comportamente.”

(Harriet Lerner)

Daniel, Renate – Sinele: Bazele și implicațiile unui concept central din psihologia analitică

„Polul întunecat al Sinelui este, după Françoise OKane, precumpănitor evitat în activitatea terapeutică. Dacă nu e posibil cel mai mic progres, dacă nu există nicio posibilitate de a învinge întunericul, fie ca erou, ca farsor, prin identificare/inflație sau prin altele, atunci nu mai rămâne pentru acela care nu se apără decât întâlnirea. Eul suportă atunci prezența Sinelui întunecat, îl poate purta – îl poate duce, poate fi martor sau știutor (OKane, 1993, pp. 49 și urm.). OKane vorbește de familiarizarea cu polul întunecat al Sinelui și amintește de un ritual eschimos în care este căutată această experiență. Scop în care eschimosul trebuie să se ducă în singurătate, să se desprindă de viața zilnică, familiară a comunității și, consecutiv, de sentimentul de siguranță conferit de acesta.”

(Renate Daniel)

Kanwal, Gurmeet; Akhtar, Salman – Intimitatea: perspective clinice, culturale, digitale și de dezvoltare

„Individul nu resimte amenințarea intimității, ci faptul că are nevoie de spațiu, că nu poate tolera constrângerea, că iubește libertatea, că nu este încă pregătit ș.a.m.d. În cea mai simplă formulare a sa, ținta este libertatea și evitarea oricărui lucru care ar compromite-o. Angajamentul, chiar și ideea de angajament, amenință acea țintă. Pentru a menține libertatea, afectele și asocierile care i se opun sunt cenzurate intern, prin intermediul apărărilor psihice. Așadar, persoanele căutătoare de libertate, în cazuri extreme, trebuie să evite să-și dorească ceva sau să se atașeze de cineva. Intimitatea cu altcineva și atașamentul față de cineva mobilizează anxietatea, care este atenuată prin negare, detașare, dispreț, raționalizare și sabotarea încrederii.”

(Ingram, 1986, p. 77)

Healy, Susannah – Spiritualitatea de zi cu zi: cum să găsești un sens dincolo de zarva cotidiană

„A înflori în locul în care ai fost sădit se poate dovedi o luptă crâncenă, dusă cel mai adesea pe cont propriu. Fiind de obicei considerată ca o problemă privată, spiritualitatea este latura noastră cel mai rar asumată în viața publică.

La fel cum, la inaugurarea vreunui nou complex de birouri, nu-i vom auzi pe politicieni vorbind despre nevoia oamenilor de a avea slujbe care să le ofere un sens superior, tot așa arhitectul care concepe un nou complex stradal nu-și va pune problema nevoii noastre de liniște sau de a intra în contact cu o „realitate superioară”; și tot așa de rari vor fi și doctorii care să fie interesați de credințele noastre, mai ales dacă diagnosticul pus nu este unul sever. Cu toate acestea, așa cum vom vedea în capitolele următoare, numeroase cercetări din domeniul psihologiei și biomedicinei dovedesc faptul că, pe lângă grija acordată minții și trupului, și spiritualitatea reprezintă un aspect fundamental al unei sănătăți solide.”

Susannah Healy

Dyson, Michael; Goldberg, Michelle, Fry, Stephen… – Corectitudinea politică: Munk Debates

De când am început dezbaterile Munk, soția mea, Melanie, și cu mine am fost deosebit de mulțumiți de rapiditatea cu care acestea au atras atenția publicului. Încă de la primul nostru eveniment din mai 2008, am găzduit ceea ce cred că reprezintă unele dintre cele mai interesante dezbateri de politici publice nu doar din Canada, ci din întreaga lume. Concentrându-se asupra unor chestiuni globale, Dezbaterile Munk au abordat o serie de probleme fundamentale, cum ar fi intervenția umanitară, eficacitatea ajutorului străin, pericolul încălzirii globale, creșterea influenței Chinei și declinul Europei. Aceste subiecte interesante au servit drept provocări intelectuale și etice pentru câțiva dintre cei mai importanți gânditori și oameni de acțiune din întreaga lume: de la Henry Kissinger la Tony Blair, de la Christopher Hitchens la Paul Krugman, de la Peter Mandelson la Fareed Zakaria.

(Peter Munk)

Vă așteptăm la bibliotecă să împrumutați volumele propuse.