Sub patronajul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, se organizează, în 04 decembrie 2023, începând cu orele 13:00, în Sala Astra, o întâlnire literară. Moderatorul activității este Aurel Usca, iar amfitrionul Ioan Gherman, care au avut inițiativa și au făcut demersurile pentru deplasarea la Arad a scriitorului și publicistului Ștefan Mitroi, a poetei și jurnalistei Ana-Maria Păunescu.
Cu acest prilej, se vor prezenta volumele, recent apărute, Pisica surdomută și alte unsprezece povestiri-proză scurtă, Editura RAO, 2023 și Memoria fumului, poezii, Editura Junimea, 2023, semnate de scriitorul Ștefan Mitroi, care vor fi recenzate de Adrian Dinu Rachieru, critic literar din Timișoara și Anton Ilica, cronicar literar din Arad, precum și volumul poetei Anei-Maria Păunescu, intitulat Ai vreme să vorbim ? (2023), având ca prezentator pe Ștefan Mitroi.
Ștefan Mitroi s-a născut în anul 1956, la Siliștea, comuna Vitănești, județul Teleorman; este licențiat al Facultății de Drept, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. A publicat peste 20 de cărți de proză, poezie, teatru și literatură pentru copii, fiind membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din România.
- Cetățean de onoare al municipiului Alexandria și al județului Teleorman.
- În anul 2010, a primit Premiul Academiei Române pentru romanul Dulce ca pelinul.
- În 2011, Premiul pentru proză al Fundației NIRAM din Spania.
- În 2019, Premiul pentru proză al revistei Convorbiri literare (Iași).
- În 2020, Marele Premiu și Trofeul Festivalului Național de Literatură Vasile Voiculescu.
- În 2021, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul Poveștile cerului, poveștile pământului.
- Câteva dintre cărțile sale au fost traduse în limbile spaniolă, franceză, portugheză și bulgară.
A beneficiat de cronici literare elogioase din partea unor critici literari, dintre care menționăm pe Ioan Holban, A. D. Rachieru, Dan Stanca, A. Ilica, R. Șerban, Th. Codreanu etc.
Ana-Maria Păunescu s-a născut în Crăciunul anului 1990, 25 decembrie, la București. Se ocupă de publicația „Flacăra lui Adrian Păunescu” (din 2010 și în prezent), fiind autoare a numeroase eseuri (ca jurnalist) și a două volume de poezii: Toate poeziile pe care nu ți le-am scris (2022) și Ai vreme să vorbim ? (2023). Poetizează astfel despre sine: „Mai scriu poezie, când mi se face frig, când îmi rămâne singurătate în calendar, când cred că nu mai am altă scăpare. Când nopțile sunt prea lungi, când anii sunt prea scurți, când ochii nu-și găsesc răspunsul… Da, mai scriu poezie. Acest volum de versuri vine către mine și către dumneavoastră, cei care îl veți citi, în momentul în care credeam că lumea nu mai poate fi reconstruită din rime și metafore. Sunt Ana-Maria Păunescu și-mi botez, ca prima dată, poeziile scrise și nescrise, în fiecare dimineață în care deschid ochii și văd câte un cer din care mă strigă cineva. Și apoi ies din casa și încep să strig și eu…”
Va fi o întâlnire de suflet cu cititorii de poezie și proză, iar dialogul cu invitații va contribui la stimularea interesului pentru scris, carte și lectură pe plaiurile literare arădene.