În această clădire a funcționat redacția ziarului „Tribuna” și Editura Tribuna. Ea fost inaugurată în luna noiembrie 1909.
Începând cu anul 1897, la Arad a apărut ziarul „Tribuna Poporului”. Era de fapt o continuare a ziarului „Tribuna” care apărea la Sibiu, sub redacția lui Ioan Russu-Șirianu. Disensiunile apărute între conducerea Partidului Național Român a cărui președinte era Ioan Rațiu și redacția ziarului „Tribuna”, au determinat hotărârea de a muta redacția ziarului la Arad.
În luna decembrie a anului 1896, a fost tipărit un număr de probă la tipografia Minerva din Orăștie. Tot la această tipografie au fost tipărite și primele numere din anul 1897, dar începând cu numărul 4, ziarul a fost tipărit la Arad în propria tipografie.
La scurt timp de la apariția sa, ziarul a devenit cel mai important ziar din Transilvania, având o acoperire la nivelul tuturor teritoriilor locuite de românii aflați sub administrație maghiară. A ajuns la un tiraj de 12.000 exemplare, unele numere având și 76 de pagini.
În paginile ziarului au semnat personalități importante ale românilor din ambele părți ale Carpaților: Nicolae Iorga, Octavian Goga, Șt. O Iosif, Ioan Slavici, Vasile Goldiș, Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva). Ziariștii au fost mai ales tineri, care au dovedit un spirit critic, impunând un mod de gândire, numit „tribunist”.
Începând cu anul 1904, „Tribuna Poporului” a apărut cu numele de „Tribuna”. Ziarul a fost un susținător fervent a activismului politic, criticând conducerea Partidului Național Român (P.N.R.) pentru unele din deciziile sale. A avut un rol important în susținerea candidaților partidului în timpul campaniilor electorale pentru Camera Deputaților din Parlamentul de la Budapesta
Prin activitatea și militantismul ei, publicația a avut și ea, o contribuție importantă la impunerea orașului Arad, ca și capitală politică a luptei românilor din Transilvania pentru drepturi naționale.
Diferențele de opinii între „tribuniști” și conducerea P.N.R. în privința acțiunilor luptei naționale, a luat sfârșit în cele din urmă prin fuziunea dintre „Tribuna” cu „Românul”. În numărul din 12 martie 1912, „Tribuna” își anunța încetarea apariției: „vreme de şasesprezece ani de zile, aşa cum am fost noi: adeseori „răsvrătiţi”, dar totdeauna ostaşi fără de prihană ai steagului nostru naţional”.
În prezent, clădirea are o stare care nu face cinste orașului Arad.
Text de profesor dr. habil. Corneliu Pădurean
