Proiectul organizat în cadrul Clubului Naturalistului Arădean de la Makerspace este adresat tinerilor interesați să descopere ecologia habitatelor acvatice și a zonelor umede, precum lacurile, râurile sau mlaștinile. Obiectivul principal este studiul microhabitatelor și al sistemelor semi-închise, cum ar fi acvariul și terariul, prin combinarea acestora într-un paludariu.
Paludariul creat în acest proiect modelează un mini-ecosistem cu animale și plante specifice Luncii Mureșului, combinând zone acvatice și terestre într-un mediu controlat, simulând interacțiunile dintre aceste habitate așa cum există ele în proximitatea orașului în ariile naturale urbane de pe lângă râul Mureș.
Participanții observă, măsoară și gestionează evoluția de-a lungul timpului și interacțiunile dintre ecosistemele terestre și acvatice într-un mediu controlat, învățând despre echilibrul ecologic, biodiversitate și gestionarea resurselor naturale. Proiectul oferă o oportunitate practică de a înțelege complexitatea habitatelor umede și importanța conservării acestora.
În zona acvatică, care este constituită dintr-un acvariu mai mic integrat într-unul mai mare, sunt prezente specii precum Asellus aquaticus (crustacee acvatice), melci acvatici, precum și plante acvatice cum ar fi Ceratophyllum demersum, Lemna trisulca și rădăcina plantei Lysimachia nummularia și Veronica beccabunga. Aceste specii contribuie la echilibrul ecologic al microhabitatului acvatic.
În zona terestră, reprezentată de acvariul mai mare, sunt incluse specii de isopode terestre, colembole (insecte mici), partea aeriană a plantei Lysimachia nummularia și Veronica beccabunga, diferite tipuri de mușchi. Această zonă este acoperita cu panouri transparente de plexiglas și oferă un mediu umed datorat evaporării apei din acvariul mai mic fiind ideal pentru aceste specii, simulând un ecosistem terestru.
Ambele zone, atât acvatică cât și terestră, au un strat de pământ acoperit cu frunze uscate, bucăți de scoarță de copac și alte structuri vegetale și minerale care servesc drept hrană și adăpost pentru locuitorii paludariului, contribuind la susținerea proceselor biologice și adăugând un element estetic specific acvaristicii și teraristicii prin aquascape și hardscape.
Paludariul este influențat de următorii factori externi: sursa de lumină artificială care este montată deasupra lui, lumina naturală și artificială spontana din sala Makerspace și temperatura ambientală. De asemenea, evoluția paludariului poate fi influențată de importul și exportul de organisme și elemente abiotice care pot fi adăugate în timp.
Obiective pe termen lung:
- Documentarea evoluției de-a lungul timpului prin:
- Observații
- Înregistrări foto-video
- Măsurarea periodică a condițiilor din interior: temperatură, umiditate, pH, duritate apă etc.
- Îngrijirea micro-ecosistemului și a organismelor.
Obiective privind construcția paludariului:
- Să fie reprezentativ pentru Lunca Mureșului
- Să îmbine habitat terestru cu habitat acvatic
- Să prezinte organisme macroscopice și microsocopice
- Să fie ușor de îngrijit
- Să prezinte un design interesant cu referire la aquascape
- Să fie protejată/securizată zona acvatică
Bibliografie
- R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului R.A. (2024). Plan de management revizuit, pentru RONPA0926 Parcul Natural Lunca Mureșului. https://luncamuresului.ro/admin_wps/images/PM2024.pdf
- Donita, Nicolae & Popescu, Aurel & Comanescu, Mihaela & Mihailescu, Simona & Biris, Iovu. (2005). HABITATELE DIN ROMANIA. https://www.researchgate.net/publication/361851585_HABITATELE_DIN_ROMANIA
- Beyers, R. J., & Odum, H. T. (1993). Ecological microcosms. In Springer advanced texts in life sciences. https://doi.org/10.1007/978-1-4613-9344-3
- Adey, W. H., & Loveland, K. (2007). Dynamic Aquaria. In Elsevier eBooks. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-370641-6.x5000-6
- Walstad, Diana L. (2023). Ecology of the Planted Aquarium: A Practical Manual and Scientific Treatise for the Home Aquarist. https://www.amazon.com/Ecology-Planted-Aquarium-Diana-Walstad/dp/0967377366
Animale
Isopode:
Melci acvatici:
Lipitori:
Viermi:
- Planaria (Viermi plați)
- Lumbriculus variegatus (Viermi inelați)
Organisme microscopice:
- Rotifere
- Chaetonotus
- Viermi inelați
Plante/alge
Plante emergente:
Plante acvatice:
- Lemna trisulca
- Ceratophylum demersum
- Riccia fluitans
- Alge verzi filamentoase
Epifite:
- Mușchi
Alge microscopice
Sursa plantelor și animalelor: iaz privat
Substrat și elemente abiotice
- Pământ pt. plante medicinale
- Pământ pt. plante de iaz
- Nisip
- Pietre de calcar
- Frunze și rădăcini uscate
Sursă de lumină
2 becuri spot LED smart Phillips WiZ Tunable White, PAR16, 4.7W, 345lm, 6500K
Cronologie
Temperatura și umiditatea
Marius StoicaAstăzi am măsurat temperatura și umiditate în interiorul paludariului: 21°C și 80% umiditate. Paludariul este…
Primul organism surpriză: mucegaiul alb
Marius StoicaMucegaiul alb a apărut pe una dintre bucățile de lemn în mai puțin de 24…
Construirea paludariului Lunca Mureșului
Marius StoicaAstăzi, la Clubului naturalistului arădean de la Makerspace, am construit paludariul Lunca Mureșului. Mai multe…
Coordonator: Marius Stoica, tel. 0787331362