PASIUNE LA SUPERLATIV : Frida Kahlo și Diego Rivera

Celebre povești de dragoste
Frida Kahlo și Diego Rivera

Cele patru puncte cardinale între care a apărut, a evoluat și s-a sfârșit povestea de dragoste dintre Frida Kahlo și Diego Rivera au fost: pasiunea, arta, suferința și gelozia exagerbată. A fost o iubire vulcanică și apăsătoare, intesă și schimbătoare. Cei doi mari artiști – fiindcă atât Frida cât și Diego, au fost doi pictori mexicani de valoare – au trăit o poveste de iubire unică, specifică doar oamenilor cu caractere puternice dar cu destine neobișnuite, marcate de suferințe fizice ieșite din comun, de exaltări artistice și uimitoare izbucniri sentimentale trăite la limita patologicului.
Frida Kahlo a trăit intens și a suferit enorm. Dacă în adolescență s-a îmbolnăvit de poliomelită și a rămas cu un picior mai scurt, la vârsta majoratului a suferit un cumplit accident de circulație, ca pasageră într-un autobus. În urma accidentului coloana i-a fost grav afectată iar convalescența i-a fost dureroasă și îndelungată. Practic, nu și-a revenit niciodată: toată viața a fost nevoită să poarte un corset ortopedic iar durerile în loc să se reducă, creșteau în intensitate, de la un an la altul. Singura consolare a tinerei mexicane imobilizate la pat a fost pictura.
Tablourile ei, care sunt în bună parte autoportrete, se situează la confluența dintre arta tradițională mexicană și pictura suprarealistă. Deși realizate în culori tari, intense, pasionale, picturile tinerei născute în Mexic în 6 iulie 1907, sunt expresia suferinței, a dorinței de evadare din temnițele unui trup extrem de fragil în interiorul căruia bătea o inimă cu o poftă de viață extraordinară.
În aceste condiții nu este de mirare că a fost remarcată de pictorul Diego Rivera, care deși era cu 20 de ani mai mare ca Frida, a fost atras de tânăra cu frumusețe exotică, cu personalitate aparte și cu un evident talent artistic. „Avea o înfăţişare demnă şi sigură pe sine, cu totul ieşită din comun, cu o strălucire stranie în privire”, mărturisea Diego Rivera referindu-se la Frida. (a se vedea articolul „Iubiri celebre : Diego Rivera & Frida Kahlo” de Adina Dinițoiu, http://www.catchy.ro/)
Când s-a îndrăgostit de Diego, Frida Kahlo, avea 21 de ani, dar l-a întâlnit pentru prima dată, la 15 ani, când era elevă la un colegiu din Mexic. Încă de atunci a fost impresionată de statura acestui bărbat impunător și de renumele său artistic. Personalitate controversată, Diego Rivera știa să realizeze picturi murale impunătoare dar în același timp era capabil să îi ofere sentimente și gesturi tandre, aproape paternale. După un an de la reîntâlnirea lor, Frida și Diego s-au căsătorit și au rămas împreună, cu scurte perioade de despărțiri și reveniri, timp de 25 de ani. Iată ce scria Frida într-o scrisoare adresată iubitului ei Diego: “Nimic nu se poate compara cu mâinile tale, nu există nimic pe lume ca verdele ochilor tăi. Zile în șir te simt în mine. Tu ești oglinda nopții, explozia violentă a fulgerului. Îți ating sângele cu vârful degetelor. Pentru mine fericirea supremă este să pot simți cum țâșnește viața care îmi umple tot sistemul nervos care îți aparține.” (“50 cele mai frumoase povești de dragoste din toate timpurile. București, Editura Nemira, 2017, p. 141”)
Pe lângă admirația reciprocă, ceea ce i-a unit a fost pasiunea pentru pictură, înclinațiile politice comune (amândoi fiind adepții ideologie comuniste) dar și atracția pentru viața frivolă, trăită cu intensitate, asezonată cu infidețități și trădări, cu slăbiciunea pentru glorie, strălucire și, de ce nu, cu apetitul pentru nemurire.

Liliana Moldovan

Fotografia de profil a Lilianei Moldovan, Este posibil ca imaginea să conţină: Liliana Moldovan, zâmbind, cadru apropiat