”Pe aceeași arcă”- din scriitura arădeană

Scurt recurs la memorie și har
Mulțumesc pentru consemnare, Floare Candea Floare, mulțumesc tuturor pășitorilor pe Aceeași Arcă!
Har poetic ca un dar, într-o zi a cântărilor prin versuri, am trăit, preț de două ore la Biblioteca Județeană Arad, sub auspiciile unei serate pe drept aleasă: „Pe aceeași arcă”.(după un titlu de volum eponim semnat de scriitorul Gheorghe Mocuța).
Încântată să mă întâlnesc prin carte, și file între coperte de carte publicată exact cu patruzeci de ani în urmă și un titlu antologic
„Cântec pentru mâine”, (1983) care „mâine”, este un „azi” neîntârziat.
Ideea unei asemenea întâlniri e una a unui reiterat proiect (gazdă și moderator, Lucia Bibarț) a fost bine primită, în sală aflându-se doamna director interimar, Gabriela Gureanu și doamna secretară/ bibliotecar, Daniela Iosim, prezențe care au sporit talantul evocativ conceput de organizator (adică alegerea unui scriitor arădean trecut în lumea umbrelor și alegerea unei creații proprii spre lecturare).
Pentru că de evocări a fost vorba, trecându-ne prin ochii minții, nume care nu mai sunt (și totuși…) precum:
Gheorghe Mocuța, Florin Bănescu, Viorel Gheorghiță, Elisabeta Chișa, Ligia Tomșa, Gligor Sava, Francisc Vinganu, Mircea Micu, St. Augustin Doinaș, Mihai Beniuc, Dorel Sibii, Mihai Traianu și mulți, mulți alții.
Odată cu elogiul evocativ, s-a citit din creațiile proprii, ca o cale de lumină înspre (i)luminătorii anilor, când, abia se apuca un loc în picioare la Librăria „Ioan Slavici” (la o anume lansare). Un lucru e cert: că acest proiect trebuie continuat (cum am auzit spunând …măcar odată pe lună) nu de alta, dar găsesc ca aplomb, versurile din Scrisoarea I:
„Fericească- l scriitorii/toată lumea recunoască -l” (…)
„Iar deasupra tuturora/va vorbi un mititel/nu slăvindu-te pe tine…lustruindu-se… pe el”.
Așadar, să ne bucurăm de arca, aceeași, comună, nu însă înainte de a ne revedea modele arădene, în special, și naționale, în general, altfel ar fi păcat „să se lepede…clipa cea repede …ce ni s-a dat”!
Felicitări, Lucia!
Mulțumiri și acorduri impresive, tuturor!