
„Dacă nu poţi să zbori …aleargă, dacă nu poţi să alergi, umblă…”
Acestea au fost cuvintele, îndemnul, învăţătura pe care invitatul proiectului bibliotecii „Personalităţi arădene” , arhitectul Gheorghe Seculici, le-a adresat tinerilor, viitori constructori de edificii materiale.
Odată intrat în sediul bibliotecii judeţene Gheorghe Seculici şi-a amintit cu surprindere şi bucurie că cel dintâi loc de muncă în Arad l-a avut tocmai în această clădire şi cum, în viaţă nimic nu este întâmplător, unul dintre străbunicii arhitectului a fost constructor de case. El i-a evocat deosebit de elogios, de asemenea, pe doi dintre mentorii săi: arhitecţii: Fakelman (Timişoara) şi Milos Cristea (Arad).
La Arad a lucrat alături de cei mai buni arhitecţi ai oraşului şi, deşi în perioada comunistă prioritare au fost considerentele economice, reuşeşte să proiecteze blocuri de locuinţe. După Revoluţie este semnatarul multor proiecte, cele mai multe lăcaşuri de cult neoprotestant: Biserica „Harul” – de la Lugoj – prima sa lucrare, Biserica „Betel” , Penticostală Micălaca, „Salem” . Tot Seculici proiectează noul sediu al Consiliului Judeţean Arad, în realizarea căruia şi-a direcţionat nu doar talentul de arhitect, ci şi cele de om politic, administrator şi manager de proiect. „Am avut mereu o tendinţă extraordinară de a construi în orice domeniu în care m-am implicat”, spune el.
Gheorghe Seculici a vorbit într-o notă de melancolie (Bujor Buda l-a numit arhitectul melancolic!) despre proiectele sale pe care le-a prezentat publicului cu ajutorul videoproiectorului , mai ales celui tânăr, care a putut, astfel, afla detalii puţin cunoscute legate de arhitectura oraşului şi de implicarea acestuia în dezvoltarea Aradului.