Personalități arădene: Ioan Igna și Ovidiu Hațegan – arbitri

pers-aradene-ian-2017

„Meci” de forță la bibliotecă…

Așa cum se cuvenea, sala ”Concordia” a Bibliotecii Județene a fost plină ochi ieri, 12 ianuarie  2017, cu sportivi și iubitori ai sportului rege – fotbalul.

La evenimentul bibliotecii au fost prezente foste glorii ale UTA-ei: Flavius Domide, Gheorghe Vaczi, Dumitru Chivu, membri din conducerea Comisiei Județene de Arbitri, președinte Răzvan Cadar, tineri jucători ai clubului UTA, însoțiți de directorul general Decebal Codru Grădinariu, un număr impresionant de reprezentanți mass media, oameni de fotbal etc.

Participanții au venit în semn de respect pentru invitații bibliotecii, de acum intrați în „Cartea de onoare” a instituției și în memoria colectivă ca ”Personalități ale Aradului”.

Într-o sală ocupată în exclusivitate de bărbați, cu două excepții!, s-a vorbit  despre seriozitate, muncă, disciplină, dar și despre gloria care se cuvine să  urmeze acestora. S-au amintit date, întâmplări, oameni și s-a „cântărit” greutatea clipei de decizie a arbitrului. S-a vorbit în egală măsură despre greșelile comise, despre justețea decizilor celor doi arbitri în diverse meciuri, dar și despre recunoștința sau nerecunoștința compatrioților.

S-au adus mărturii despre caracterul celor doi invitați, deși cuvântul lor, atitudinea, prestanța, profesionalismul îi recomndau deja.

Momentul Igna – Hațegan s-a încheiat cu înmânarea diplomelor din partea direcțiunii Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” și consemnarea  evenimentului în „Cartea de onoare”.

Impresionante au fost momentele de laudatio create de gazde, dar și de invitați, ca și naturalețea, firescul cu care cei doi arbitri au vorbit unul despre celălat. Cu dragoste, cu respect, cu obiectivitate.

Picanteria întâlnirii a fost una ”literară”. Emil Arsa, fost arbitru, actualmente observator, a citit sărbătoriților o poezie, creație proprie, despre arbitri. Evident!

(LB)