Phillip Roth, ”Un animal pe moarte”

O carte despre viață și moarte: Phillip Roth, ”Un animal pe moarte”.

Cartea este, la prima impresie, mai greu digerabilă și greu de acceptat de către cititorii  puritani, adepți ai unui limbaj curat,  ”formaliști” (?),  seduși de un anumită estetică  a cuvintelor, de un anume soi de igienă  a  vocabularului.

Aceștia sunt convinși că arta trebuie să fie frumoasă, plăcută și sublimă fără cuvinte ”tari” și expresii stradale, vulgare –  dar conștienți, de altfel, de puterea picanteriilor artistice/literare.

Arta  a fost definită în mod diferit în diversele epoci, de teoreticieni, concluzia fiind că ea e necuprinsă în expresia ei.

Ceea ce a rămas valabil de-a lungul timpului este că arta se naște și transmite emoție și că este o formă de cunoaștere.  Subiectivă.

”Ideea care se înalță triumfătoare în acest iureș sufletesc al profesorului David Kepesh este că nu poți păcăli nicicum destinul și vârsta. David Kepesh este îndrăgostit de tânăra studentă Consuela Castillo, sentimentele lui sunt mixate: vină, pângărire, egoism, furie, ranchiună. Toate acestea pentru că simte, prin dragostea pe care i-o poartă Consuelei, că are o șansă în plus de a se simți tânăr, că e un mod de a trăi o parte din tinerețea stinsă de mult timp”.(Ed. Polirom- Phillip Roth, ”Un animal pe moarte”.)

Dincolo de subiectivism, ”Un animal pe moarte” e o carte care cucerește, pas cu pas. Pentru că autorul oferă mult mai mult decât suprafața ei care  poate transmite  rețineri.

Phillip Roth a fost premiat, în 1997, cu premiul ”Pulitzer.

Philip Roth – Animal pe moarte – SemneBune
https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/bibliographic_view/244377?pn=opac%2FSearch&q=philip+roth#level=all&location=0&ob=asc&q=philip+roth&sb=relevance&start=0&view=CONTENT