Piramida de pe Dealul Împăratului

Obelisc memorial pentru vizita lui Iosif al II-lea la Maria – Radna (1768); Granit, text incizat; Autor necunoscut, 1811; Dispărut

Actuala biserică Maria – Radna, construită în stl baroc cu dimensiuni impresionante (63/16/21 m), a fost sfințită în 1767. În anul următor, la 25 aprilie 1768, ansamblul ecleziast a fost vizitat de prințul moștenitor, viitorul împărat al Austriei, Iosif al II-lea, care s-a arătat foarte impresionat de construcție și de imaginea Fecioarei Maria o gravură pe pânză, dăruită bisericii de bosniacul Gheorghi Virchnosasa în 1668, lucrare devenită obiect de venerație, ca Icoană Făcătoare de Minuni.

În memoria Onorantei Vizite, (probabil) pe Dealul Cioaca Chiciura, din apropiere, în 1811, a fost ridicat un obelisc, însemnat cu o inscripție în limba latină. Pe parcursul anilor monumeentul a dispărut, astfel că în prezent nu mai poate fi identificat nici măcar locul unde a fost așezat.

Inscripția, incizată pe fațada obeliscului, avea următorul conținut: Pe acest munte al fratilor minoriți / pe dealurile joase / a stat al doilea al lumii / cel mai mare dintre imparati / Iosif al Doilea / care nu are asemănare / si (este) cel mai mare (fiu) al Imparatului / căruia nimeni nu i aseamănă / (el) A adorat aici icoana / preafericitei fecioare / (el) fiul lumii si al Mariei (Theresia) / (el) fiul regelui si al Mariei / cel care poarta coroana. / Pe urmele imparatului / ca semn al iubirii veșnice a fratilor / a fost sfințit acest monument în 1811.