Povestea Castelului Săvârșin

Localitatea arădeană regală Săvârșin, așezată între regiunile românești istorice Banat și Crișana, este  locul în care MS  Regele Mihai I al României, ca de altfel întreagă Familie Regală,  s-a simțit acasă.

Pe domeniul comunei se găsește Castelul Regal care are o istorie îndelungată și câțiva proprietari.

În 26 martie 1943, acționarul  majoritar Anton Mocioni vinde acțiunile regelui Mihai I, care devine astfel proprietarul castelului și al domeniului.

Refăcută la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclassic, cu etaj și balcon, clădirea castelului a suferit în cursul deceniilor multiple transformări interioare și exterioare.

Ca alte proprietăți regale, castelul a fost confiscat de comuniști în 1948.

La 20 septembrie 1999, fostul suveran, Mihai al României, a cerut  să reintre în posesia castelului și a domeniului Săvârșin, cumpărat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 2017, după moartea tatălui său, prima fiică a Regelui, Margareta, a preluat conducerea Casei Regale a României, AS Principesa și Principele Radu, consortul acesteia, devenind proprietarii castelului.

Din 1 iunie 2001, Principesa Margareta conduce acțiunile de restaurare ale parcului și ale casei, în acelasi stil creat în 1943 de Regina-mamă Elena.

Cinstind zilele de 9 și 10 mai, ( 9 mai 1877 – începutul Războiului de Independență al României/10 mai – Ziua Regelui și a Regalității; Ceremonia de încoronare a Regelui Carol I – 10 mai 1881) Casa Regală a României va organiza, în acest an,  evenimente culturale la Săvârșin.

Pe data de 9 mai 2021, în Satul Regal, la ora 15.30, va avea loc lansarea volumului ”Povestea Castelului Săvârșin” scris de ASR Principele Radu, apărut la Editura ”Curtea Veche”.

Lansarea va fi urmată, la ora 16.00, de Concertul de Jazz al trupei Steel Jazz Quintet.

Pe 10 mai 2021, la ora 12.00, se va deschide Domeniul Regal pentru public.

Din partea oficialităților arădene va participa o delegație condusă de Dr. Doru Sinaci- Subprefect al județului Arad, din partea Societății de Științe Istorice din România – Filiala Arad, vor fi prezenți,  Președintele Societății, Dr.  Sorin Bulboacă – Manager al Complexului Muzeal Arad, Dr. Maria Alexandra Pantea, Dr. Sebastian Bunghez – istorici, Elena Ziegler, actor marionete, Lucia Bibarț – poet, alte persoane publice, oameni de cultură și invitați.

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.” (Majestatea Sa Margareta a României)