„Povestea mea, orașul care m-a adoptat”

                               „Povestea mea, orașul care m-a adoptat”-

Proiect dedicat copiilor, adolescenților și maturilor ucraineni refugiați în Arad

În prima săptămână a proiectului nostru ne-am întâlnit cu cei doritori să cunoască Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, să cunoască cărțile adresate lor, cu precădere cele  în limbile ucraineană, română, engleză și să participle la manifestări care să-i relaxeze, să-i capteze: ateliere de lectură, scris, dialog, cu regim afterschool.

Pentru toți oaspeții noștri prima zi a programului a fost comună.

Ne-am prezentat unii altora, am rostit saluturi și cuvinte în limbile română și ucraineană, am vizitat biblioteca Secția Împrumut Carte Copii, am cunoscut desfășurătorul proiectulului nostru, modul în care se așează cărțile la raft și am poposit în toate sălile, împrietenindu-ne cu instituția și cu repzentanții ei.

În ziua a doua, le-am prezentat oaspeților un artist marionetist, pe dna Elena Gherghinescu Ziegler, alături de care toți participanții vor fi implicați într-un spectacol viitor conceput împreună.

Ne-am împărțit pe grupe de vârstă, pentru că suntem de vârste foarte diferite.Toată lumea a ascultat „Legenda lupului”, lecturată de Lucia Bibarț-responsabilul proiectului.

Apoi, cei mici, preșcolarii și școlarii din învățământul primar au discutat despre personaje, narațiune și semnificații, după care au desenat povestea.Partea finală pentru cei mici a fost, jocul, la Ludotecă.

Pentru adolescenți și adulți am avut o altă secțiune: prezentare de cărți românești și ucrainene pentru lectură. S-au citit și tradus trei poeme ale lui Lucian Blaga, apoi, în contrapondere, oaspeții noștri au citit poezie ucraineană.

Am discutat despre poezie și rostul ei.

La final…abia ne-am despărțit.

Era ora 18.30!

Lucia Bibarț