Povești de la Palat – Lucia Bibarț

Un documentar despre istoria Palatului Cultural din Arad, ridicat între anii 1911-1913, după planurile arhitectului arădean Lajos Szantay. Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Fațada, în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de masive coloane în stil corintic, iar deasupra acestuia străjuiește un turn. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale Renașterii italiene. În partea dinspre parc, arhitectul s-a inspirat din elementele Castelului de la Hunedoara, clădire gotică.

Urcând scările monumentale, vizitatorul pătrunde într-un frumos hol lucrat în marmură de Moneasa, cu acces în magnifica sala de concerte, particularizată la nivel europeană prin acustica de excepție. În superba sală de concerte au fost prezente, de-a lungul timpului, mari personalități: Richard Strauss, Bela Bartok, George Enescu, Traian Grozăvescu ș.a.

Inițial, Palatul Cultural arădean adăpostea în anul 1911, trei instituţii (denumirile de atunci): Filarmonica, Muzeul şi Biblioteca orăşenească, ultima înfiinţată abia în 1913.

Vă invităm să urmăriți și să descoperiți istoria, secretele și misterele acestei bijuterii arhitecturale și culturale, pe scurt „Povești de la Palat”!