Prima amintire de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad

Miercuri, 9 iunie 2021, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” a avut parte de vizitatori mai deosebiți, într-o primă întâlnire de suflet: clasa pregătitoare de la Colegiul „Csiky Gergely” din Arad.

Copiii au făcut turul bibliotecii, observând ordinea desăvârșită în care sunt așezate cărțile în rafturi, au întrebat unde se află cărțile dedicate lor și au descoperit lumea tiparului cu personaje din povești cunoscute de ei. Practic, au făcut cunoștință cu volumele dedicate copiilor, dat fiind faptul că acum învață să scrie și citească. Au aflat multe lucruri noi despre multitudinea serviciilor pentru ei, admirând expoziții, răsfoind cu mult interes cărți dedicate și implicându-se în jocuri educative. Au dat dovadă de multă istețime, fiind atrași de secretele ascunse în marea clădire albă de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș, promițând solemn că vor veni des la bibliotecă pentru a descoperi universul cărților, iar noi, bibliotecarii, cu siguranță, ne vom strădui să le insuflăm dragostea pentru citit și conștientizarea importanței cărților în viața oamenilor. La prima vizită în bibliotecă, printre zâmbete, chicoteli și întrebări super simpatice și curioase, copiii au aflat lucruri interesante din minunata lume a cărților. Dacă le-a plăcut? Foarte, foarte mult! Au promis solemn că se vor întoarce cu părinții lor pentru a citi cele mai interesante cărți!

Mărturie a acestor clipe de neuitat este un băiețel cu obrajii roși și privire sclipitoare, care m-a rugat frumos să transmit un mesaj scris pentru că el acum învață drumul stiloului cu peniță pe hârtie:

 „Numele meu este Kostas, am 7 ani  și astăzi am fost în vizită la Bibliotecă. Am fost foarte mândru pentru că mama mea, Maria Truță, este bibliotecar în cadrul Biroului „Animație culturală și împrumut carte pentru copii” și ne-a fost gazdă primitoare.

Știu că sunt mic încă, așa că, pentru a vă povesti despre ziua de astăzi, am rugat o colegă a mamei mele să mă ajute să vă scriu despre ce au vizitat astăzi cei 16 copii din clasa pregătitoare de la Colegiul „Csiky Gergely” din Arad.

Doamna noastră învățătoare Fekete Karolina ne-a povestit la școală despre ce înseamnă o bibliotecă și despre oamenii frumoși care și-au ales meseria de bibliotecar. Și da, ne-a plăcut foarte mult! Am văzut cărți mari și mici, noi și vechi, am devenit curioși și ne-am așezat în Sala de Lectură să răsfoim cărți frumos colorate. Noi acum învățăm să citim și să scriem, însă ne-am dat seama cât de importante sunt cărțile pentru fiecare om, mare sau mic. La Secția de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” am văzut cărți cu note muzicale și cărți mari cu palate magnifice și picturi impresionante. Peste tot, se auzeau glasurile noastre uimite: „Ooo! Wow! Ce frumos!”. Grădina de Lectură de la Bibliotecă a fost perfectă pentru noi și am avut parte și de o surpriză! Am găsit leagăne, flori frumoase, locuri special concepute pentru noi, cei mici, iar la umbra arborilor ne aștepta doamna bibliotecar Mónika Tokács-Máthé, ce lucrează cu cărți foarte vechi, în Secția „Colecții Speciale”. Și am găsit și o broscuță verde, din ceramică, ce stătea cuminte pe un scaun, așteptându-și povestea. Curioși peste măsură, ne-am adunat în jurul doamnei bibliotecar, care ne-a citit povestea „Broscuța cu pălărie roșie”, ce ne-a plăcut foarte mult! Știu că suntem mici, însă vom mai veni la Bibliotecă pentru că ne plac poveștile și cărțile!”