Aradul dispune de o bogată moștenire culturală, păstrată și pusă la dispoziția arădenilor și prin Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de Consiliul Judeţean Arad, aflată în slujba comunităţii.
Începutul anului 2023 aduce o veste bună pentru iubitorii cărții și lecturii prin declarația vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, d-nul Ionel Bulbuc:
„Am obținut o finanțare de circa 15 milioane de lei pentru reabilitarea energetică a Bibliotecii Județene.
Prin acest proiect eficientizăm energetic clădirea Bibliotecii, care are în componență și un spațiu al Complexului Muzeal, dar asigurăm și alte intervenții: reparații la clădire, modernizarea instalațiilor de încălzire, apă caldă și iluminat, inclusiv construirea a trei stații de încărcare pentru vehicule electrice cu două puncte de încărcare la fiecare stație.
Prin eficientizarea energetică scădem costurile legate de funcționare, iar economiile realizate le putem direcționa spre alte manifestări culturale.
Investițiile noastre continuă, în infrastructura culturală a județului Arad.”
***
Biblioteca, un univers al universurilor, cu un farmec aparte, ce atrage fiecare suflet la nivel individual și, în același timp, global și colectiv. Templu al învățării, biblioteca, fie clasică sau virtuală în zilele noastre, are întotdeauna porțile deschise, cu un bibliotecar întinzându-ți o carte și îndemnându-te: „Citește!”. Da, citește pentru amintiri, pentru gânduri, formule sau ecuație, istorie sau istorii care îți dezvălui universul și adevărata comoară din bibliotecă, ce poarte numele de cunoaștere. Iar Biblioteca arădeană, purtând cu mândrie numele lui A.D. Xenopol (istoric, filosof, sociolog, economist, scriitor şi profesor român, membru al Academiei Române) își îndeplinește rolul de formatoare de opinie, deoarece aplică următorul dicton spus de marele istoric român Nicolae Iorga: „O, sfintele mele cărţi, mai bune şi mai rele, pe care soarta prielnică mi le-a scos înainte, cât vă datoresc că sunt om, că sunt om adevărat, ca oamenii din ţările unde nu s-a întrerupt niciodată cultura, şi de aceea, cu toată lista unei averi, moştenită sau câştigată, cu câtă nesfinţită iubire, cu câtă nesăţioasă patimă v-am cules de pe toate drumurile, din toate tristele colţuri ale părăsirii noastre, din împrăştierea atâtor furtuni şi catastrofe casnice, pentru a face din voi ce a lăsat mai preţios omenirea de pretutindeni şi de oriunde”.
Clădirea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad a fost ridicată în anul 1909, pentru a găzdui sediul Camerei Agricole, după planul realizat în atelierul arhitecților Fodor Zsigmond și Reisinger Sandor. În exterior, clădirea se încadrează în stilul eclectic, având elemente de stil renascentiste. În holul de la intrare, basoreliefurile simbolizează munca câmpului, fiind încadrate de masive coloane de marmură roșie.
În calitate de instituţie de cultură de tip enciclopedic, ca parte integrantă din sistemul informaţional, Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” îşi îndeplineşte misiunea care şi-a asumat-o faţă de comunitatea utilizatorilor arădeni: promovarea cunoașterii, prin utilizarea întregii infrastructuri umane și tehnologice deținute, având ca obiectiv general satisfacerea intereselor de studiu, lectură, informare, documentare, educare și recreere pentru întreaga comunitate arădeană.