
…dacă ceva te acaparează, dacă te obsedează, nu există subiect pe care un artist să nu-l poată aborda.
(Jim Fergus – Amintirea dragostei)
Jim Fergus și-a imaginat o poveste de dragoste neobișnuită având-o ca protagonistă pe Chrysis Jungbluth. Partenera sa de viață, Mari Tudisco, a remarcat un tablou într-un anticariat din Nisa care purta semnătura lui Chrysis Jungbluth și era intitulat „Orgie”. I-a plăcut și l-a dorit foarte mult, drept urmare Fergus i l-a făcut cadou cu câteva luni înainte de moartea ei.
Gabrielle Odile Rosalie „Chrysis” JUNGBLUTH (23.01.1907- 03.05.1989) a fost o pictoriță franceză de factură expresionistă specializată în portete și nuduri. S-a născut în Boulogne-sur-Mer, Franța, ca unic copil al cuplului Charles Ismael Jungbluth și Antoinette Augustine Marie Reine Gatty. Tatăl său i-a insuflat pasiunea pentru pictură astfel că Gabrielle a urmat cursurile școlii de arte „L’École des Beaux-Arts” sub îndrumarea profesorului Jacques Ferdinand Humbert. Îndrumată de celebrul profesor, Gabrielle și-a însușit o manieră academică de reprezentare a corpului omenesc însă a continuat să-și dezvolte un stil propriu care să înfățișeze acea „joie de vivre” specifică tinerilor. Pânzele ei erau dinamice, pline de viață și de senzualitate. Pasiunea autentică a studentei rebele îl va convinge pe exigentul Humbert că ea nu este o studentă oarecare. Extrem de talentată și tenace, tânăra pictoriță a reușit să depășească granițele impuse de profesorul Humbert și să-și croiască propriul drum în fascinanta lume a artei „anilor nebuni” (années folles) ai Parisului. Numele artistic de „Chrysis” l-a adoptat în urma lecturării unui roman erotic scris de poetul Pierre Louÿs descoperit în biblioteca tatălui său, colonelul Jungbluth.
În ianuarie 1929, Chrysis Jungbluth va expune două dintre operele sale , „Orgie” și „Lumini și umbre” la Salonul Independenților din cadrul expoziției găzduită de Grand Palais des Champs-Elysées. În seara deschiderii expoziției, tabloul cel mai cunoscut al tinerei pictorițe franceze, „Orgie”, a fost vândut unui colecționar pentru suma de 7.000 de franci.
America, anul 1916.
Bogart „Bogey” Lambert, un tânăr pasionat de rodeo și de box, hotărăște să se înroleze în Legiunea Străină pentru a lupta contra „hunilor , în Războiul cel Mare.” Pleacă din Colorado, unde părinții săi dețin o fermă, spre New York călare pe credinciosul său cal Crazy Horse. Călătoria plină de peripeții îl duce pe Bogey în Europa unde devine celebrul „curier-cowboy” cunoscut atât de către francezi cât și de către germani. Ambele tabere îl feresc căci se consideră că moartea sa va aduce ghinion celui care l-a ucis. Totuși, aflat în Belgia, calul său calcă pe o mină care îl pulverizează iar pe Bogey îl ține în spital câteva luni. După trei ani de suferințe, maturizat prematur şi traumatizat, Bogey revine în Franța nefiind încă pregătit să se întoarcă la familia sa.
Franța, anul 1925.
Gabrielle Jungbluth părăseşte pensionul de fete unde a studiat pentru a se alătura pictorilor din atelierul profesorului Humbert. Tânără, naivă descoperă încet, încet viaţa boemă care domneşte în Montparnasse unde trăiesc artiştii vremii. Alături de ei îşi descoperă feminitatea, senzualitatea şi iubirea. Povestea de dragoste dintre ea şi Lambert este plină de sensibilitate şi profunzime, una dintre acele iubiri dulci-amare care nu pot fi uitate niciodată.
Poate că, dacă avem parte de noroc, ne e dat să trăim o mare dragoste în timpul acestei vieți. Și poate că, dacă suntem extrem de norocoși, dragostea aceea supraviețuiește și rezistă până la moarte. Ne trecem zilele pe acest pământ în mici sfere separate ale timpului, căci lucrurile stau o vreme într-un fel, iar apoi, fără să ne dăm seama, se schimbă, iar și iar. Oamenii vin și pleacă din viețile noastre, ei mor, noi murim, visurile se șterg ori sunt înlocuite de alte visuri sau, la fel de bine, de nici un vis, și atunci visurile dispar. Francezii au un fel simplu, fatalist, de a vedea neașteptatele întâmplări ale vieții. „C’est comme ça” spun ei ridicând din umeri, adică „Asta este”. Acum, la sfârșitul vieții, sunt recunoscător că pot lua în mormânt un vis frumos, care nu a murit niciodată: amintirea dragostei.
Vă invităm la secţia Împrumut Carte pentru Adulţi pentru a descoperi această poveste fermecătoare.