Recenzie „Fata și noaptea” de Guillaume Musso

„Adevărurile pe care nu vrem să le aflăm sunt tocmai
 cele pe care ar trebui să le știm. „
(proverb chinezesc)

Fata și noaptea – un thriller surprinzător

    Un secret teribil este pe cale de a fi dezvăluit. După douăzeci și cinci de ani în care trei prieteni care sunt indisolubil legați de acest secret îngrozitor încearcă să uite ce s-a întâmplat și să-și facă un rost în viață, iată că divulgarea acestuia amenință să le schimbe viața pentru totdeauna. În acest thriller cu final surprinzător, Musso ne introduce într-o lume fascinantă în care iubirea neîmpărtășită, geloziile, obsesiile, secretele par a fi nesfârșite. De fiecare dată când cititorul crede că înțelege evenimentele trecute și actuale, sentimentele și acțiunile personajelor, apar răsturnări spectaculoase de situație care ridică tot mai multe semne de întrebare în loc să ofere răspunsuri.

Fata și noaptea – întâmplări și minciuni

Cap D’Antibes, Coasta de Azur , primăvara anului 2017

Manon Agostini, polițista municipalității, este trimisă pe plajă unde descoperă cadavrul mutilat al unei femei. Lângă ea stă prăbușit un bărbat care plânge amarnic. În momentul în care acesta își ridică capul, Manon, îngrozită, îl recunoaște. El arată spre cadavru spunând: ”Eu am făcut asta!”

Cap D’Antibes, Coasta de Azur, iarna anului 1992

Vinca Rockwell se îndreaptă spre plajă pentru a se întâlni cu Alexis, marea ei iubire. Iar din această seară nu va mai fi văzută niciodată. Sau poate că … da?


Mai 2017

    Reuniunea ”Liceului Internațional Saint-Exupéry” care celebrează cincizeci de ani de existență adună în campus elevi și foști elevi precum și cadre didactice. Florence Guirard, actuala directoare a liceului, dezvăluie motivul acestei sărbătoriri. Obținând o donație uriașă din partea unei organizații, edificiul care găzduiește sala de sport va fi dărâmat iar în locul său va fi ridicat un complex ultramodern. Dar dărâmarea sălii de sport presupune dezvăluirea unui secret formidabil – în zidul acesteia se află un cadavru.
 
Thomas Degalais, scriitorul de succes și fiul fostei directoare, revine în Franța pentru a lua parte la această sărbătoare. Întâlnirea sa cu foștii colegi este emoționantă. Teribilele frământări care l-au făcut să-și părăsească patria își găsesc ecou în prietenii săi care, la rândul lor, ascund secretele proprii. Fanny Brahimi, îndrăgostită iremediabil de Thomas, încearcă să uite noaptea îngrozitoare în care viața sa a luat o întorsătură neașteptată. Maxime Biancardini, cumva împăcat cu trecutul său, este candidatul partidului „La République en Marche”, are două fetite, și-a asumat sexualitatea și conduce firma tatălui său după decesul acestuia.
Evenimentele se preciptă și peste toate plutește spectrul Vincăi Rockwell care exercită o putere fascinantă asupra lui Thomas chiar și după dispariție:

 „… mi-am dat seama, cumva confuz, că Vinca n-avea să se mai întoarcă. Niciodată.[…] În toți acești ani m-am întrebat adesea care a fost de fapt natura stăpânirii pe care Vinca o exercita asupra mea, a vertijului fascinant și dureros pe care-l deschidea în mine. […] Chiar când ne petreceam timpul împreună, chiar când o aveam pe Vinca toată, numai pentru mine, senzația de lipsă își făcea simțită prezența. Au fost clipe magice: secvențe melodioase și armonioase care aveau perfecțiunea anumitor cântece pop. Dar această stare eterică nu dura niciodată prea mult. Chiar în clipa în care le trăiam, știam că grația acestor minute era asemenea unei bule de săpun. Mereu pe punctul de a exploda.
    Și Vinca îmi scăpa”

Un roman excepțional despre familie, prietenie, probleme adolescentine și alegeri care îți pot schimba viața într-o clipită.

Vă recomand cu căldură acest roman al lui Guillaume Musso de la Editura Trei pe care îl puteți împrumuta de la secția Împrumut Carte pentru Adulți!