Recenzie “ Soția tăcută” de A.S.A. Harrison

La finele unei relații nu vei mai fi aceeași persoană care ai fost când ai început-o

Primul și singurul roman al autoarei canadiene Susan Harrison cunoscută sub pseudonimul A.S.A. Harrison, este un thriller psihologic negru care ne prezintă povestea destrămării lente a unei relații și modul în care crima se strecoară insidios în mintea unuia dintre protagoniști. Urmărim desfășurarea evenimentelor din perspectiva celor două personaje principale ale romanului, Jodi Bret și Todd Gilbert. Emoțiile, sentimentele, gândurile și acțiunile lor ne arată cât de diferit percep cei doi relația în care sunt implicați. Jodi, de profesie psihoterapeut, este o femeie frumoasă și inteligentă dar rațională și înspăimântător de rece. Suferă în tăcere din cauza infidelităților soțului, nu vorbește despre relația lui cu alte femei, nu se lamentează și așteaptă răbdătoare ca acesta să revină la ea. Atâta timp cât infidelitățile lui nu-i distrug rutina zilnică, încearcă să se convingă că acestea nu contează și nu reușesc să distrugă fragila relație. Todd este un antreprenor de succes iar atracția pe care o exercită asupra femeilor se datorează banilor săi deoarece nu este un bărbat atrăgător și nici nu este capabil de sentimente profunde.

Soția tăcută – evenimentele

O coliziune. Doi șoferi furioși. Ea și el. Fiindcă ea este deosebit de atrăgătoare, el se calmează și își reconsideră poziția. După câteva zile o sună și o invită la masă. Când vine să o ia de acasă și să o conducă la restaurant, ea constată cu surprindere și reală plăcere că este foarte îngrijit și deosebit de curtenitor. După masă o invită să vadă un proiect de-al lui în plină desfășurare ”… o construcție neogotică din cărămidă, care stătea să cadă, cu tencuiala cojită și ferestre înguste, cu frontoane ascuțite care păreau s-o înalțe amenințător […] Era dornic să-i arate totul și, ținând lumânarea în mână, străbătuseră încăperile goale – viitoarea bucătărie, vechiul salon, spațiile auxiliare definite de pereți dezgoliți până la zidărie.” Todd nu are nici o pregătire ca și constructor dar învață totul din mers. S-a îndatorat pentru acest proiect și este foarte strâmtorat. Dar și foarte optimist.

Ea despre el: ”El e una dintre slăbiciunile mele”

El despre ea: „Marele dar al lui Jodi e tăcerea ei […] e o forță în asta, o putere”

Despărțirea

Când tânăra lui amantă, Natasha, rămâne însărcinată, viața duală și confortabilă a lui Todd se destramă. Este nevoit să îi spună soției sale că așteaptă un copil și să părăsească domiciliul. Lovitura dată lui Jodi este cutremurătoare deoarece îi spulberă acesteia iluzoria fericire conjugală.

Ea: ”Ceea ce o supără cel mai tare e lovitura dată rutinei ei. […] Rutina zilnică distrusă o deconcertează, dar mai rău e faptul că multe dintre lucrurile care o încântau înainte nu-i mai oferă acum nicio bucurie.”

Todd pare fericit,  se reinventează, își schimbă înfățișarea purtând haine moderne, lăsându-și părul mai lung la spate, o barbă abia mijită și tatuându-și o brățară identică cu a noii sale iubite. Se crede sexy, exotic și mai tânăr. Când iese în oraș cu Natasha, persoanele pe care le întâlnește nu îl mai cataloghează drept tatăl ei. Clădirea de apartamente e pe cale să fie finalizată și vândută. Deci se simte binecuvântat.

El: „Nu va uita chinul depresiei. Înainte de Natasha, viața abia dacă merita trăită. Acum, noua lui vigoare se răsfrânge în afară, creând perspective noi pentru viitor”

Speranța

Încercând să ofere o a doua șansă lui Todd, Jodi îl sună și îl invită la cină. Bucuroasă că el acceptă, își petrece următoarele zile făcând cumpărături de la supermarket, pescărie, florărie și magazinul de brânzeturi. Își face timp pentru a duce câinele la tuns și pentru a se răsfăța la un salon de înfrumusețare. Orele de terapie cu clienții ei par nesfârșite. Pregătește cina, probează rochii „copleșită de o euforie convingătoare”.

Ea”…o lume creată de renașterea iubirii lor așa cum a fost ea odată, o iubire mai tânără, imaculată și completă… […] Iar această renaștere a dragostei pentru el o atribuie separării lor. Șocul pierderii lui a afectat-o profund, i-a reactivat energia, i-a curățat cămăruțele nefolosite ale inimii”

El: ”Ideea e că ești răpitoare și fantastică și m-am îndrăgostit de tine din prima clipă în care te-am văzut, și da, erai udă leoarcă și tocmai îmi loviseși mașina, dar erai splendidă. Și încă mai ești.  […] Mi-a fost dor de tine  […] … și tot ce pot să spun e că trebuie să fi fost nebun să cred că aș putea renunța la tine.”

Declinul

Natasha se supără când înțelege că Todd s-a întâlnit cu fosta soție și încearcă să-l controleze. Relația lui Todd și a Natashei se degradează pe fondul iminentei lor nunți și a cheltuielilor exorbitante cărora el nu mai poate să le facă față. Când încearcă să o tempereze, impetuoasa lui iubită devine amenințătoare. Iar el, pentru prima dată în viața lui, devine violent.

El:  „…se trezește în fiecare noapte din același nenorocit de coșmar… Ăsta-i un lucru cu totul nou pentru el. N-a mai avut niciodată coșmaruri. Rareori visează. […] Jodi discută cu clienții ei despre visele lor și știe să le interpreteze. Chiar trebuie să vorbească cu ea – despre asta și despre alte lucruri. „

Jodi nu își poate reveni de pe urma loviturii primite. Nu mai iese în oraș cu prietenele, își neglijează îndatoririle profesionale, se baricadează în casă, nu poate dormi, începe să consume tot mai mult alcool și suferă în tăcere.

Ea: ”În singurătatea ei , a început să deruleze în minte posibile evenimente viitoare, scenarii care o înspăimântă tot mai tare pe măsură ce zăbovește asupra lor […] O ajută să țină un pahar de votcă la îndemână și să bea din el în vreme ce orele se scurg […] Când vine dimineața, e extenuată și pe jumătate beată.”

Deznodământul

Când primește ordinul de evacuare a locuinței, hotărârea ei e luată. Nu va pleca nicăieri, niciodată. Viața ei va rămâne aceeași. Cu orice preț. Iar prețul plătit va fi foarte mare.

Ea: „Când ești pierdut în deșert, bei apa mocirlită pe care ți-o oferă prietenul tău. Grav bolnav, te lași pe mâna chirurgului. Argumentele pro și contra nu mai contează. Opțiunile s-au epuizat. Miza este acum supraviețuirea.”

Todd se deplasează în mașina lui elegantă spre un restaurant unde speră că este așteptat de noua sa cucerire, Ilona, o chelneriță întâlnită în barul său preferat. În câteva secunde visul său urmează să fie spulberat…

El: „Momentul aproape că a sosit. Au mai rămas doar câteva secunde. Dacă ar ști, nu le-ar irosi pe hotărâri pe care nu le va  împlini niciodată…[…] Nu e adevărat ce vor spune – că n-a văzut-o venind, că n-a știut ce l-a lovit…[…] Timpul atârnă suspendat… și totuși e pe punctul de a se sfârși…”

Un portret cutremurător al unei relații cu un sfârșit devastator

(Heather Gudenkauf)