
„Nu aştepta daruri de la viaţă,
viaţa însăşi este cel mai frumos cadou
pe care l-ai primit odată cu prima bătaie a inimii tale.”
Andy Hertz
Viaţa, cel mai frumos cadou scrisă de Andy Hertz, care a copilărit pe malul Mureşului, în Săvârşin, judeţul Arad, dobândind studii tehnice, expert în afaceri, a ajuns manager în Londra, autor şi al altor titluri: „Devino Rege sau Rămâi Pion”; „Mutat la ţară”. Întors în România s-a mutat la ţară în localitatea Dupăpiatră din Munţii Hunedoarei, a construit o comunitate de români, mutaţi la ţară.
Viaţa, cel mai frumos cadou este o carte care se bazează pe întâmplări reale, idei şi planuri bine gândite despre aspecte importante ale vieţii. Toate povestirile dezvăluie experienţe care te pot ajuta să îţi găseşti propriul drum în viaţă, indiferent de statutul social, mediul în care trăieşti sau norocul pe care crezi că îl ai sau nu. Această carte te va ajuta să vezi o mulţime de lucruri bune în jurul tău, să găseşti oportunităţi de afaceri, prieteni, succes, libertate şi linişte sufletească, sănătate şi aproape tot ce ai putea avea nevoie pentru o viaţă fericită.
Există o infinitate de căi dintre care putem alege una pe care să o urmăm în călătoria noastră prin viaţă, însă indiferent ce vom alege, tot acolo vom ajunge, la sfârşit. Din acest motiv, autorul ne spune că e înţelept să alegem o cale a sufletului, şi nu una a egoului. Ideal ar fi să descoperim, să iubim, să îndrăznim şi să acţionăm, ştiind că nu avem nimic de pierdut, să învaţăm şi să facem orice ne dorim, atât timp cât nu facem rău oamenilor sau naturii, în atingerea ţelurilor noaste. Se spune că fericirea vine din interior. Asta nu înseamnă că trebuie să închidem ochii, concentrându-ne pe ideea de fericire ci înseamnă că devenim fericiţi, urmând drumul ales de sufletul nostru.
Cunoaşte-te pe tine însuţi şi întinde–ţi aripile
Pe calea frumoasă a vieţii tale trebuie să păşeşti chiar acum. Dacă nu poţi să gândeşti pozitiv, nu poţi să trăieşti pozitiv. Pasiunea de a învăţa despre tine, de a te autoeduca şi a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce ţi se pare interesant. Iar primul pas este autocunoaşterea. Cunoscându-te pe tine însuţi înveţi să-ţi foloseşti abilităţile, resursele şi puterile. Educaţia este asemănătoare sportului, trebuie să fi perseverent şi să-ţi propui întodeauna mai mult. Însă în educaţie nu există un scop final, fiind doar un drum parcurs cu plăcere către o viaţă mai frumoasă şi mai bogată, cel puţin pe plan intelectual. Ne dezvoltăm mintea, citind cărţi de orice fel, pentru că cititul îmbogăţeşte imaginaţia, vocabularul, cunoştiinţe de tot felul şi pune creierul în mişcare. Asemenea unui fluture care se lovea de geamul transparent deoarece vedea lumina de afară, viaţa, fericirea, dincolo de sticla trasparentă ce părea că nu există, între viaţă şi moarte. Atunci când i s-a deschis fereastra el a zburat, curentul de aer i-a arătat calea, urcând spre cer, toate nuanţele aripilor lui scânteiară în lumina soarelui. Fiind om, nu fluture, având conştiinţă şi inteligenţă superioară, datoria ta e să cauţi lumina, să nu renunţi nici atunci când eşti în întuneric. Provocările, fricile care îţi creează emoţii, gânduri negative nu dispar de la sine. Ele trebuie învinse, rezolvate. Fără o acţiune din partea ta, nu se poate schimba nimic. Fie că acţionezi cu paşi mici sau mari, trebuie doar să ai curaj. În acelaşi timp, trebuie să îţi umpli sufletul cu opusul fricii, cu linişte, dragoste, relaxare, credinţă.
De făcut în viaţă
Viaţa e asemenea unui parc de distracţii pe care îl vizitezi o singură dată. Ai două variante: ori te aşezi pe bancă şi începi să plângi, pentru că ţie frică să te urci pe un trenuleţ sau că te-ai speriat într-un tunel, ori e prea multă lume la rând, la bilete; fie te bucuri de fiecare clipă petrecută şi profiţi din plin de acea ocazie şi iei tot ce este mai bun de acolo. Cam acestea două sunt variantele pentru care poţi opta în timpul vieţii.
Oamenii cred că sunt veşnici şi că ideal e să trăieşti prezentul. Dar trebuie să ştii că viitorul se construieşte prin prezent. Şi trebuie să te pregăteşti de acum, făcând lucruri care îţi umple viaţa, prin care să dăruieşti ceea ce ai mai bun lumii, ca să înfrunţi sfârşitul împlinit. Indiferent de vârstă, trebuie să ai obiective pentru care să priveşti înainte.
Concluzia: fii calm, visează ancorat în realitate, ai curaj, acţionează şi fii pregătit pentru ceea ce urmează să se întâmple. Nu impune limite vieţii tale!
Sănătatea
Cel mai rău pentru sănătate este stresul. Nu îţi face rău întâmplarea sau factorul ce îţi provoacă nelinişte, ci gândurile care îţi rămân în minte, pentru mult timp. Stresul este de folos atunci când nu durează mult, atunci când el provine din reacţia corpului la factori externi, cu rol de protecţie. Însă nu contează neaparat ce ţi se întâmplă, ci cum reuşeşti să te adaptezi şi să răspunzi acelor factori externi. Nu e uşor, însă dacă vrei să-ţi vindeci corpul sau mintea, după ce ai identificat cauza problemei trebuie să fi radical. Nu lăsa nimic pe mai târziu, fii activ şi iubeşte-ţi corpul!
Studiile şi educaţia
Ce păcat că nu întinereşti în timp ce înveţi. Dacă viaţa în sine, şi toată această minunată creaţie care ne înconjoară s-ar fi născut ca urmare a unui accident, cu siguranţă noi nu ne-am mai fi aflat aici, n-am fi reuşit să trecem peste toate provocările de care s-a lovit omenirea până acum. Drept urmare, tot ceea ce ni se întâmplă are un sens. Fiecare fiinţă umană trebuie să trăiască viaţa ce i s-a dat şi să se bucure în felul ei de un drum bine ales.
Religia, credinţa, meditaţia
Meditaţia în viaţa ta, te va ajuta să te cunoşti cât mai bine, şi să te relaxezi oferindu-ţi o stare de linişte interioară. Cu atâta răutate şi negativism în jur, orice bine făcut altuia, orice întâmplare bună devine o minune, când ar fi trebuit ca răul să fie ceva deosebit şi rar. Grijile, bolile, suferinţa, răutatea umană par a fi desprinse din normalitate. Deşi nu e cea mai bună cale, învăţăm să apreciem binele, cunoscând răul. Reuşind să înveţi din răul prin care treci, nu doar că devii mai puternic, dar te pregăşti în aşteptarea binelui. Pentru că binele nu are sens în a ţi se întâmpla, atunci când tu nu îl înţelegi şi nu îl poţi aprecia cu înţelepciune. Nu apreciezi un pat curat şi moale până când nu ai dormit în frig, sub cerul liber; nu apreciezi o îmbrăţişare până când n-ai suferit de singurătate; nu apreciezi sănătatea înainte de a te ruga între pereţii unui spital. Modestia este o atitudine care, în opinia autorului, se împleteşte cu înţelepciunea. Extrage o învăţătură din orice, iar experienţa foloseşte-o cât mai bine în provocările viitoare ale vieţii, avându-l mereu pe Dumnezeu în suflet!
Oamenii de lângă tine
Sufletul oamenilor este precum cerul nopţii. Atunci când înveţi să îl citeşti realizezi că el ascunde un infinit de frumuseţi. În general, în momentele de criză, oamenii devin ceea ce sunt de fapt. E uşor ca în condiţii de calm, ei să se comporte cu înţelegere şi răbdare, să ierte uşor, să ofere afecţiune. O calitate a unui om cu adevărat minunat şi înţelept este ca el să-şi menţină frumuseţea interioară în situaţii critice. Aceasta înseamnă conştientizare şi autocontrol.
Pasiunile
Păşeşte fără frică spre orice loc în al cărui peisaj îţi găseşti liniştea. Nu mai aştepta ca viaţa să înceapă ca momentele frumoase să vină singure. Creierul are nevoie de linişte. Aproape tot timpul este bruiat de sunete, de aparate, gânduri care, de multe ori, sunt negative. De aceea ai nevoie de ocupaţii care să te relaxeze, iar cu cât ocupaţiile respective îţi fac mai multă plăcere, cu atât ele devin, din înlocuitorul gândurilor şi liniştitorul minţii, motiv de fericire, activităţi distractive, relaxante. Iar dacă unele se desfăşoară în aer liber, aceasta aduce un plus de sănătate fizică.
Această carte reprezintă, cartea sufletului autorului, simplă şi sinceră, carte pe care şi-ar fi dorit să o primească în dar cu mult timp în urmă, acum e pentru noi. Autorul speră să ne fie de folos! O găsiţi spre împrumut la secţia Împrumut carte pentru adulţi.