În această clădirea a funcționat redacția ziarului „Românul”. Această publicație a devenit în anul 1911, organul de presă al Partidului Național Român din Transilvania (P.N.R.). În condițiile în care ziarul tensiunile dintre conducerea partidului și ziarul „Tribuna” care apărea tot la Arad, au atins un nivel maxim, Comitetul Central Executiv al partidului, a decis înființarea unui partid, „chemat să reprezinte și să servească activitatea și intențiile comitetului executiv întru conducerea politicei acestui partid”. Aceste cuvinte erau scrise la începutul apelului Către Români !, publicat în primul număr al ziarului, semnat de către președintele partidului Gheorghe Pop de Băsești.
Pentru înființarea, controlul, supravegherea și conducerea ziarului, a fost înstituită o comisie specială compusă din Teodor Mihali, Vasile Lucaciu, Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Maniu, Aurel Vlad, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Vasile Goldiș, Iustin Marșieu, Cornel Iancu, Romul Veliciu, Aurel Lazăr și Valeriu Moldovan. Cu conducerea efectivă a ziarului a fost încredințată lui Vasile Goldiș, care locuia la nivelul de deasupra subsolului unde se afla redacția.
Disputa dintre ziariștii de la „Tribuna” și conducerea P.N.R., s-a transformat într-o dispută dintre cele două publicații. In final, cele două ziare au fuzionat, din anul 1912 fiind publicat doar „Românul”.
Ziarul arădean, a avut o răspândire la nivelul întregii Transilvanii, fiind principalul cotidian al românilor de aici.
Atitudinea critică a ziarului la adresa guvernanților maghiari, i-a adus în condițiile desfășurării Primului Război Mondial, suspendarea în martie 1916. Ziarul a reapărut la 8 noiembrie 1918. În următoarele zile, „Românul” a avut un rol important în răspândirea în rândul românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș a acțiunilor întreprinse de către Consiliul Național Român Central de la Arad și mobilizarea românilor pentru separarea de administrația maghiară și unirea cu Regatul României.
După anul 1918, ziarul „Românul” a avut o importanță mai mult zonală.
Text de profesor dr. habil. Corneliu Pădurean