Sărbătoritul zilei (1/2): A.S. Pușkin

A.S. Pușkin, pe numele său complet Aleksandr Sergheevici Pușkin (6 iunie 1799, Moscova, Imperiul Rus [Rusia] – 10 februarie 1837, Sankt Petersburg, Imperiul Rus [Rusia])

Poet, dramaturg, autor de proză scurtă și romancier rus.

„[…] Născut într-o familie de aristocrați, Pușkin și-a început cariera literară pe când era elev la Liceul Imperial din Țarskoie Selo (mai târziu redenumit Pușkin). Prima lui operă de seamă a fost poemul romantic «Ruslan și Ludmila» (Ruslan i Liudmila, 1820). Prin versurile sale politice și prin epigrame, s-a asociat unei mișcări revoluționare care a culminat cu răscoala decembristă din 1825. Marginalizat și obligat să se mute în provincie, a scris un ciclu de poeme narative romantice, devenind astfel cel mai de seamă poet rus al timpului său și conducătorul generației romantice a anilor 1820. A lucrat la importanta sa tragedie istorică «Boris Godunov» (1831) și la capodopera sa, romanul în versuri «Evgheni Oneghin» (1833). După ce Nicolae I i-a permis să se întoarcă la Moscova în 1826, Pușkin a abandonat sentimentele revoluționare, orientându-se spre figura lui Petru cel Mare, evocat în poeme precum «Călărețul de aramă» (Mednîi Vsadnik, 1837). Printre alte opere din această perioadă se numără povestirea scurtă «Dama de pică» (Pikovaia dama, 1834) și drama «Oaspetele de piatră» (1839). În operele sale târzii domină motivul răscoalei țărănești. Fiind obiectul unor suspiciuni în cercurile de la curte, a murit la vârsta de 37 de ani, după ce a fost forțat să participe la un duel. Este deseori considerat cel mai mare poet ale țării sale și fondatorul literaturii ruse moderne.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 12)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui A.S. Pușkin – unul dintre cei mai importanți și influenți scriitori ai literaturii ruse, dar și universale! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org