Sărbătoritul zilei (1/2): André Malraux

André Malraux, pe numele său complet André-Georges Malraux (3 noiembrie 1901, Paris, Franța – 23 noiembrie 1976, Paris, Franța)

Romancier, critic și istoric al artei, eseist, memorialist, jurnalist și om de stat francez.

„[…] Închis la vârsta de 21 de ani de autorităţile coloniale franceze, în timpul unei expediţii arheologice în Cambodgia, Malraux a devenit un anticolonialist convins, susţinător al schimbării sociale. S-a implicat în mişcările revoluţionare din Indochina, ulterior luptând în Războiul Civil Spaniol; a făcut parte din Rezistenţa Franceză în Al Doilea Război Mondial. A fost ministru al culturii în perioada Charles de Gaulle, între 1958 şi 1968. Printre romanele sale, deseori inspirate din propriile experienţe, se numără «Cuceritorii» (Les conquérants, 1928), «Speranţa» (L’Espoir, 1937) şi capodopera «Condiţia umană» (La Condition humaine, 1933, Premiul Goncourt). După 1945 a abandonat literatura de ficţiune în favoarea istoriei artei şi a criticii; «Vocile tăcerii» (Le Voix du silence, 1951) reprezintă cea mai importantă lucrare din această perioadă.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 9)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui André Malraux – unul dintre cei mai importanți scriitori francezi ai secolului al XX-lea! Fiind de factură existențialistă, creațiie sale literare reflectă adesea preocuparea autorului pentru condiția umană: omul în contextul convențiilor sociale, istorice, politice, religioase, a limitărilor de orice natură, în raportarea sa la moralitate, dar văzut și dincolo de toate acestea, individul supus situațiilor celor mai grele și chiar extreme pe parcursul vieții sale de ființă muritoare. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org