Sărbătoritul zilei (1/2): Boris Pasternak

Boris Pasternak, pe numele său complet Boris Leonidovici Pasternak (10 februarie 1890, Moscova, Imperiul Rus [Rusia] – 30 mai 1960, Peredelkino, lângă Moscova, Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, U.R.S.S. [Rusia])

Poet, eseist, romancier, autor de proză scurtă, traducător, bibliotecar și compozitor rus de origine evreiască, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1958.

„[…] A studiat muzica şi filozofia şi, după Revoluţia Rusă din 1917, a lucrat în biblioteca Comisariatului Sovietic al Educaţiei. Poezia sa de început, deşi avan­gardistă, a avut succes, însă în anii 1930 a avut loc o distanţare între opera sa şi modelele literare aprobate de oficialităţile din acea vreme, astfel că s-a întreţinut făcând traduceri. Romanul «Doctor Jivago» (Doktor Jivago, 1957, ecranizat în 1965), operă epică a rătăcirilor şi izolării spirituale şi a dragostei, în ciuda durităţii revoluţiei şi a consecinţelor acesteia, a fost un bestseller în Occident; până în 1987 a circulat doar în secret în Uniunea Sovietică. Lui Pasternak i s-a acordat Premiul Nobel în 1958, însă a fost obligat să-l refuze, din cauza opoziţiei sovietice manifestate faţă de opera sa.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 12)

Vă recomandăm și două ecranizări excelente ale celebrului roman „Doctor Jivago” de Boris Pasternak: prima sub forma unui film – „Doctor Zhivago” (1965), în regia lui David Lean, avându-i în prim plan pe actorii Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin și Rod Steiger, iar a doua sub forma unei mini-serii – „Doctor Zhivago” (2002), alcătuită din două episoade, în regia lui Giacomo Campiotti, cu Hans Matheson, Keira Knightley, Alexandra Maria Lara și Sam Neill.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul uneia dintre cele mai frumoase capodopere ale literaturii universale – „Doctor Jivago”, dar și a unui volum de poezii, scrise de Boris Pasternak, unul dintre titanii artei literare a tuturor timpurilor! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org