Charles Darwin, pe numele său complet Charles Robert Darwin (12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire, Anglia – 19 aprilie 1882, Downe, Kent, Anglia)
Naturalist, geolog, biolog, explorator, autor de cărți de știință și de jurnale de călătorie și memorialist englez, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă).
„Naturalist englez a cărui teorie despre evoluția bazată pe selecția naturală a devenit temelia studiilor evoluționiste moderne. Cu chipul său de boiernaș de la țară, Darwin a șocat inițial societatea religioasă victoriană, sugerând că animalele și oamenii împart aceiași strămoși. Cu toate acestea, biologia sa atee a atras noua categorie de savanți profesioniști și, până la moartea sa, viziunea evoluționistă se răspândise deja în știință, literatură și politică. Darwin, el însuși un agnostic, a fost înmormântat cu onoruri naționale la Westminster Abbey, Londra, în semn de recunoștință și prețuire.
Darwin și-a formulat teoria îndrăzneață în cadru neoficial, între 1837 și 1839, la întoarcerea dintr-o călătorie în jurul lumii, la bordul navei HMS «Beagle», însă abia două decenii mai târziu avea să își exprime public teoriile în «Originea speciilor» (On the Origin of Species, 1859), carte care a influențat profund societatea și gândirea occidentală modernă. […]” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 5)
Vă recomandăm și vizionarea peliculei cinematografice „Creation” (2009), o dramă biografică foarte reușită despre sfâșierile între credință și ateism ale lui Darwin, despre suferințele produse de halucinații, despre străduința de a-și termina celebra lucrare și despre eforturile de a-și menține relația cu soția sa. Filmul este regizat de Jon Amiel, în rolurile principale aflându-se Paul Bettany și Jennifer Connelly.
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărții „Originea speciilor” de Charles Darwin, una dintre cele mai marcante lucrări din istoria umanității! Tratatul a fost scris într-un limbaj accesibil, pentru cititori nespecialiști, a atras un interes larg la publicarea sa, a stârnit și încă produce o serie de dezbateri științifice, filosofice și religioase. Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org