Sărbătoritul zilei (1/2): David Hume

David Hume (7 mai 1711, Edinburgh, Scoția – 25 august 1776, Edinburgh, Scoția)

Filosof, istoric, economist și eseist scoțian.

„David Hume este unul dintre marile nume ale istoriei filosofiei britanice, fiind considerat încă din timpul vieții o figură de prim rang a Iluminismului. Perspectiva sa naturalistă asupra unei varietăți de subiecte filosofice l-a condus la o sumă de teorii profund originale despre percepție, identitatea de sine, cauzalitate, moralitate, politică și religie. Una dintre cele mai importante contribuții ale sale este provocarea sceptică la adresa raționamentelor inductive și, în strânsă legătură cu aceasta, contestarea conceptului de lege cauzală.” (Editura All)

David Hume a fost „[…] cunoscut mai ales pentru empirismul și scepticismul său filosofic. A reprezentat una dintre cele mai importante figuri din istoria filosofiei occidentale și a Iluminismului scoțian. Hume este de obicei asociat cu John Locke, George Berkeley și alții în cadrul empirismului britanic. Opera și gândirea sa i-au influențat, printre alții, pe Immanuel Kant (care spunea că analiza humeană a cauzalității a fost cea care l-a trezit din «somnul dogmatic») și pe Albert Einstein, care spunea că a fost inspirat de Hume când a formulat teoria relativității. Printre operele majore ale lui Hume se numără: «A Treatise of Human Nature» («Tratat asupra naturii umane»), 1739; «An Inquiry concerning Human Understanding» («Cercetare asupra intelectului omenesc»), 1748; «An Inquiry concerning the Principles of Morals» («Cercetare asupra principiilor moralei»), 1751; «History of England» («Istoria Angliei»), 1754; «The Natural History of Religion» («Istoria naturală a religiei»), 1757; «Dialogues concerning Natural Religion» («Dialoguri asupra religiei naturale») postum, 1779. Multe dintre argumentele formulate și temele discutate în aceste lucrări sunt încă dezbătute în literatura filosofică actuală.” (Editura Herald)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul unor lucrări importante ale lui David Hume, atât în limba română, cât și în engleză! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org