Gabriele D’Annunzio (12 martie 1863, Pescara, Regatul Italiei [Italia] – 1 martie 1938, Gardone Riviera, Regatul Italiei [Italia])
Poet, romancier, dramaturg, autor de proză scurtă, memorialist, jurnalist, erou militar și lider politic italian.
„Gabriele D’Annunzio (1863-1938) a fost considerat un copil-minune al literelor italiene: cel dintâi volum de versuri al său, «Primo vere», a apărut când el abia împlinise 16 ani. În prima parte a vieții a fost un scriitor prolific – a scris versuri («Canto novo», 1882; «Poema paradisiaco», 1893; «Laudi del cielo, del mare, della terra e degli eroi», 1903-1912), romane («Il piacere», 1889; «Giovanni Episcopo», 1891; «L’innocente», 1892; «Il trionfo della morte», 1894; «Le vergini delle rocce», 1895; «Il fuoco», 1900; «Forse che sì forse che no», 1910), dramaturgie («La città morta», 1899; «La Gioconda», 1899; «Francesca da Rimini», 1902; «L’Etiopia in fiamme», 1904, etc.) şi memorialistică.
În a doua parte a vieții, însă, cariera de scriitor a lăsat locul uneia de aventurier politic. A fost considerat un precursor al fascismului italian, chiar dacă el însuși nu a fost membru al partidului fascist, și un mentor al lui Benito Mussolini. Celebritatea de erou de război și-a datorat-o episodului din septembrie 1919, când, în fruntea unor «legiuni» de vreo două mii de oameni, majoritatea marinari italieni răzvrătiți, a ocupat orașul Fiume (actualul port Rijeka din Croația) și l-a declarat stat independent cu statut de Regență Italiană. Ocupația a durat aproape un an, răstimp în care D’Annunzio, un autodeclarat supraom (au existat chiar și timbre cu efigia sa), a introdus moda cămășilor negre, a discursurilor bombastice de la balcon, a proclamațiilor ditirambice (constituția noului stat «Carta de la Camaro», proclama că muzica este principiul său fundamental) – într-un cuvânt, întreaga punere în scenă a parăzilor de stradă practicate apoi de regimul mussolinian.
În 1924, a fost înnobilat de Regele Victor-Emanuel III sub titulatura de «Principe de Montenevoso», iar în 1937 a devenit președintele Academiei Regale Italiene. La moartea sa, Mussolini i-a organizat funeralii de stat.” (Editura Art)
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Gabriele D’Annunzio, cel mai important scriitor italian de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea! Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org