Sărbătoritul zilei (1/2): John Dos Passos

John Dos Passos, pe numele său complet John Roderigo Dos Passos (14 ianuarie 1896, Chicago, Illinois, S.U.A. – 28 septembrie 1970, Baltimore, Maryland, S.U.A.)

Romancier, eseist, poet, dramaturg, autor de jurnale de călătorie, memorialist, jurnalist și pictor american.

John Dos Passos „[…], fiul nelegitim al celebrului avocat american John Randolph Dos Passos Jr., s-a născut la Chicago, pe 14 ianuarie 1896. Primii ani ai copilăriei și i-a petrecut călătorind aproape clandestin prin Statele Unite și în străinătate împreună cu mama sa, Lucy Addison Sprigg Madison. Împrejurările neobișnuite în care s-a născut și a crescut aveau să lase cicactrici adânci în viața scriitorului, provocându-i un sentiment permanent de dezrădăcinare. A călătorit, însoțit de un profesor particular, în Franța, Anglia, Italia, Grecia și Orientul Mijlociu, studiind arta clasică, arhitectura și literatura. În 1912 s-a înscris la Harvard. A participat la Primul Război Mondial și în iulie 1917 s-a înrolat în corpul de ambulanță Norton-Harjes, lucrând vreme de câteva luni ca șofer în Franța și Italia. Experiența războiului a descris-o ulterior în romanele «One Man’s Initiation» (1920) și «Three Soldiers» (1921), texte în care predomină temele antibeligerante și semianarhiste din perioada sa radicală. Însă reputația pe plan literar i-a adus-o celebrul «Manhattan Transfer» (1925). Pe lângă piesele de teatru «The Garbage Man» (1926), «Airways» (1928) și «Fortune Heights» (1934), Dos Passos a mai publicat numeroase articole în ziarul de stânga «New Masses», controlat de Partidul Comunist American. În 1927 s-a implicat, alături de artiști precum Upton Sinclair, Dorothy Parker, Edna St. Vincent Millay, Ben Shahn, Floyd Dell, împotriva execuției lui Nicola Sacco și Bartolomeo Vanzetti. În anii ’30 i-a fost publicată trilogia S.U.A.: «Paralela 42» (1930), «Nouă sute nouăsprezece» (1932) și «Marile afaceri» (1936), în care a folosit o tehnică experimentală prin care firele narative se întrepătrund și se continuă de la un roman la altul, alcătuind astfel un portret unic al Americii, trasat în tușe de o ironie amară, însă cu un fenomenal simț al observației. Participă, împreună cu Ernest Hemingway, la Războiul Civil din Spania, în urma căruia își schimbă radical orientarea politică. Îi susține în campania electorală pe Barry Goldwater și Richard Nixon. Mai scrie câteva romane, printre care «The Grand Design» (1949), «Chosen Country» (1951) și «Midcentury» (1961), o biografie, «The Head and Heart of Thomas Jefferson» (1954), și o autobiografie, «The Best of Times: An Informal Memoir» (1966). […]” (Editura Nemira)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul „Trilogiei S.U.A.”, capodopera lui John Dos Passos! În cele trei romane componente sunt reflectate, cu precădere, abilitățile autorului de istoric al societății și de critic radical al calității vieții americane. Dos Passos a făcut parte din „Generația pierdută”, alături de alți scriitori celebri precum: F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Ernest Hemingway, T. S. Eliot, Ezra Pound și Jean Rhys. Vă așteptăm cu drag! 😊