Sărbătoritul zilei (1/2): Jonathan Swift

Jonathan Swift, cunoscut și sub pseudonimele Lemuel Gulliver, Isaac Bickerstaff, M. B. Drapier ș.a. (30 noiembrie 1667, Dublin, Regatul Irlandei [Irlanda] – 19 octombrie 1745, Dublin, Regatul Irlandei [Irlanda])

Prozator, eseist, poet, satirist, pamfletar politic, cleric și predicator irlandez.

„Scriitor irlandez, cel mai important prozator satiric din Anglia. A studiat la Trinity College din Dublin în timpul revoluţiei anticatolice din Anglia, în 1688. Mişcarea catolică irlandeză l-a îndemnat să caute azil în Anglia, unde a pe­trecut mai mult timp, pană în 1714. A fost hirotonisit preot an­glican în 1695. Prima sa scriere importantă, «Povestea unui poloboc» (A Tale of a Tub, 1704), cuprinde trei schiţe satirice despre religie şi studiu; a devenit faimos, de asemenea, pentru eseurile sale politice şi religioase şi pentru pamfletele satirice publicate sub pseudonimul Isaac Bickerstaff. Renunţând cu părere de rău la loialitatea faţă de liberali, a devenit în 1710 cel mai important scriitor al Partidului Conservatorilor, dato­rită sprijinului pe care aceştia l-au acordat Bisericii de stat. «Jurnal pentru Stella» (Journal to Stella, scris în perioada 1710-1713) cuprinde scrisori în care îşi expune reacţia cu privire la schimbările petrecute în lume. Ca recompensă pentru că a scris şi a editat publicaţii conservatoare, în 1713 i s-a acor­dat calitatea de vicar al catedralei Sf. Patrick din Dublin. Şi-a petrecut aproape tot restul vieţii în Irlanda, unde s-a dedicat scrisului; a expus modalitatea greşită de guvernare britanică şi tratamentul nedrept la care era supusă Irlanda. Broşura lui satirică «O propunere modestă» (A Modest Proposal, 1729) propunea redresarea financiară a Irlandei prin tăierea în măcelării a copiilor şi vânzarea lor ca hrană pentru bogaţii lorzi englezi. Renumita şi usturătoarea lui satiră «Călătoriile lui Gulliver» (Gulliver’s Travels, 1726), aparent o povestire a întâlnirii per­sonajului său cu rase şi populaţii variate din regiuni îndepărtate, reflectă viziunea lui Swift despre poziţia ambiguă a umanităţii între primitivism şi raţionalitate.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 15)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Jonathan Swift și îndeosebi a capodoperei acestuia, „Călătoriile lui Gulliver”, în diverse ediții! Vă așteptăm cu drag! 😊