Sărbătoritul zilei (1/2): Kōbō Abe

Kōbō Abe, pseudonimul lui Kimifusa Abe (7 martie 1924, Tokyo, Japonia – 22 ianuarie 1993, Tokyo, Japonia)

Romancier, autor de proză scurtă, dramaturg, eseist, poet, critic literar, scenarist, regizor, fotograf și inventator japonez.

Kōbō Abe „[…] s-a născut în Tokyo şi şi-a petrecut copilăria în Mukden, Manciuria, în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În 1948 a absolvit medicina la Universitatea Imperială din Tokyo, dar nu a practicat niciodată. Formaţia lui de medic e asociată de critică descrierilor meticuloase ale obiectelor şi tonului detaşat, aproape clinic, al multora dintre scrierile sale. A debutat cu un volum de poezii în 1947. A scris mai multe povestiri cu tentă kafkiană şi subiecte de science-fiction, încununate cu premii importante. În 1957 îi apare romanul «Fiarele se întorc acasă», dar recunoaşterea internaţională i-o va aduce «Femeia nisipurilor», care impune un scriitor înrudit cu Albert Camus şi Samuel Beckett. În 1964 publică romanul «Chip străin» (1964), care abordează relaţiile dintre oameni şi încearcă să definească natura identităţii individuale, temă reluată şi în «Harta arsă» (1967). A scris peste zece piese de teatru, regizând câteva dintre ele. A mai regizat, cu succes, piese de Harold Pinter, Eugen Ionescu şi Samuel Beckett. La Editura Polirom au apărut: «Harta arsă» (2006), «Chip străin» (2006) şi «Bărbatul-cutie» (2007).” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Kōbō Abe! Scriitorul japonez s-a folosit în operele sale de situații bizare și alegorice cu scopul de a sublinia singurătatea și izolarea individului, dar și pentru a reda explorările sale, adeseori de coșmar, în contextele condiționale ale societății moderne. Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org