Sărbătoritul zilei (1/2): Mateiu I. Caragiale

Mateiu I. Caragiale (25 martie 1885, București, Regatul României [România] – 17 ianuarie 1936, București, Regatul României [România])

Romancier, autor de proză scurtă, poet, publicist, istoric al heraldicii și artist grafic român.

„[…] S-a născut la Bucureşti, fiul lui Ion Luca Caragiale şi al Mariei Constantinescu. În anul 1889, tatăl său se căsătoreşte cu Alexandrina Burelly şi îşi aduce fiul în noua familie. În adolescenţă, Mateiu îşi descoperă pasiunea pentru heraldică şi pentru genealogie. Îşi căuta strămoşii pe care îi credea aristocraţi. În 1904, începe la Berlin studiile de Drept, pe care ulterior le abandonează. În anul 1921 apare «Remember» în «Viaţa Românească». Din 1916, începe să lucreze la romanul «Craii de Curtea-Veche», pe care îl finalizează în 1928 şi care va fi publicat un an mai târziu, tot la Cartea Românească. În acelaşi an 1929, la 1 mai, primeşte premiul Societăţii Scriitorilor Români. În «Agendă» notează faptul că în februarie 1929 începe să lucreze la «Sub pecetea tainei», iar în octombrie la «Soborul ţaţelor». Placheta de versuri «Pajere» a apărut postum, chiar în anul morţii poetului. Aproape toate poeziile fuseseră publicate în timpul vieţii scriitorului, ca şi mare parte a romanului «Sub pecetea tainei». Textele sale heraldice şi însemnările istorice, destinate uzului personal, n-au fost puse în valoare.” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul scrierilor lui Mateiu I. Caragiale și îndeosebi a capodoperei sale: „Craii de Curtea-Veche”! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org