Sărbătoritul zilei (1/2): Mika Waltari

Mika Waltari, pe numele său complet Mika Toimi Waltari (19 septembrie 1908, Helsinki, Finlanda – 26 august 1979, Helsinki, Finlanda)

Romancier, autor de proză scurtă, poet, dramaturg, eseist, scenarist și jurnalist finlandez.

„Fiu de preot, Mika Waltari s-a născut la Helsinki în anul 1908 şi a absolvit Colegiul Normal din localitate în 1926. S-a bucurat de un imens succes la apariţia primului său roman, de factură expresionistă, «Marea iluzie» (1928). Tânărul scriitor s-a aflat în atenţia criticilor, care fie l-au contestat, fie l-au lăudat, comparându-l cu Paul Morand, Hemingway sau Scott Fitzgerald. După teologie, a studiat filosofia şi estetica la Universitatea din Helsinki până în 1929. Redactor la «Revista Finlandei», reporter la radio, cronicar literar, Mika Waltari s-a impus rapid ca romancier şi dramaturg. Autor extrem de prolific, a scris romane psihologice, istorice şi poliţiste, nuvele şi povestiri, literatură pentru copii, piese de teatru şi scenarii de film. Romanul «Femeia şi străinul» (1937) a fost tradus în 16 limbi. Dar notorietatea internaţională i-a adus-o «Egipteanul» (1945), impresionantă recreare a Egiptului din secolul al XIV-lea î.Hr., tradus în peste 30 de ţări, care l-a propulsat printre cei mai citiţi autori din lume. În 1955 a apărut «Etruscul», un incitant roman de aventuri şi, totodată, o adevărată enciclopedie romanţată a civilizaţiei mediteraneene din secolul al V-lea î.Hr. În 1957 a devenit membru al Academiei Finlandeze, iar în 1970 a primit titlul de «doctor honoris causa» al Universităţii din Turku. Mika Waltari s-a stins din viaţă în 1979, la Helsinki. Din opera sa, la Editura Polirom au apărut până în prezent romanele: «Etruscul», «Amanţii din Bizanţ», «Egipteanul», «Mikael Karvajalka», «Secretul împărăţiei» şi «Romanul».” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Mika Waltari, romanele sale istorice fiind bestseller-uri internaționale! Vă așteptăm cu drag! 😊