Sărbătoritul zilei (1/2): Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir, pe numele său complet Simone-Lucie-Ernestine-Marie Bertrand de Beauvoir (9 ianuarie 1908, Paris, Franța – 14 aprilie 1986, Paris, Franța)

Romancieră, filosoafă, eseistă, memorialistă, dramaturgă, autoare de jurnale de călătorie, profesoară și feministă franceză.

„[…] Ca studen­tă la Sorbona, l-a cunoscut pe J.-P. Sartre, cu care a format întreaga viaţă un cuplu intelectual. Este cunoscută în primul rând pentru tratatul său «Al doilea sex» (Le Deuxième Sexe, 1949), o pledoarie erudită şi pasionată pentru abolirea a ceea ce ea numea mitul eternului feminin, lucrare de­venită clasică în literatura feministă. A mai scris patru volume autobiografice foarte apreciate (1958-1972), lucrări filozofice care explorează teme ale existenţialismului şi mai ales proză, remarcându-se în special «Mandarinii» (Les Mandarins, 1954, Premiul Goncourt). «Puterea vârstei» (La Force de l’Age, 1970) este o reflecţie amară despre indiferenţa societăţii faţă de bătrâneţe.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 2)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui Simone de Beauvoir – o importantă exponentă a filosofiei existențialiste, renumită și datorită relației „deschise” pe care a avut-o cu Jean-Paul Sartre, dar și pentru susținerea ideilor „de stânga” și a celor feministe! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org