Sărbătoritul zilei (1/2): Stefan Zweig

Stefan Zweig (28 noiembrie 1881, Viena, Austro-Ungaria [Austria] – 22 februarie 1942, Petrópolis, Rio de Janeiro, Brazilia)

Romancier, autor de proză scurtă, eseist, biograf, dramaturg, memorialist, poet și jurnalist austriac de origine evreiască.

„Născut în familia unui industriaş înstărit, Stefan Zweig (1881-1942) şi-a făcut studiile la Berlin şi la Viena. Călătoreşte mult încă din tinereţe (în Statele Unite, Franţa, Anglia, India), o cunoaşte pe prima sa soţie, Friederike von Winternitz, şi se stabileşte la Salzburg. Este foarte popular în cercurile artistice din întreaga Europă şi este prieten, printre alţii, cu Arthur Schnitzler, Sigmund Freud şi Richard Strauss. În 1930 este deja unul dintre cei mai traduşi scriitori austrieci în viaţă, iar povestirile şi biografiile lui devin bestselleruri aproape imediat după apariţie. Opera sa ajunge să fie tradusă în peste treizeci de limbi. Odată cu venirea la putere a lui Adolf Hitler, Zweig părăseşte Austria, stabilindu-se temporar în diverse locuri: Londra, Bath, New York şi, mai târziu, Rio şi Petrópolis, în Brazilia. A scris proză («Frica», «Scrisoare de la o necunoscută» – apărute la Editura Polirom în 2016 -, «Amoc», «Simţuri rătăcite», «Suflete zbuciumate», «Douăzeci şi patru de ore din viaţa unei femei»), biografii («Maria Antoaneta», «Maria Stuart», «Triumful şi destinul tragic al lui Erasm din Rotterdam», «Magellan») şi memorialistică («Lumea de ieri»). În 1942, când se sinucide alături de cea de-a doua soţie, Lotte, în Petrópolis, Stefan Zweig este deja unul dintre scriitorii celebri ai lumii. Opera lui a inspirat filme de succes, precum «The Grand Budapest Hotel» (2014), câştigător a patru Premii Oscar şi cinci Premii BAFTA.” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul creațiilor literare, dar și a lucrărilor eseistice și biografice ale unuia dintre cei mai prestigioși autori ai secolului al XX-lea și ai unuia dintre cei mai traduși și citiți scriitori de limbă germană din lume: Stefan Zweig! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org