Stephen King, pe numele său complet Stephen Edwin King, cunoscut și sub pseudonimul Richard Bachman (n. 21 septembrie 1947, Portland, Maine, S.U.A.)
Romancier, autor de proză scurtă, eseist, profesor, producător executiv de filme și scenarist american.
„[…] Educat la Universitatea din Maine, a scris numeroase cărţi extrem de populare, care l-au făcut unul dintre scriitorii cei mai bine vânduţi din lume. În cărţile sale, horrorul, macabrul, fantasticul şi elementele science-fiction se combină permanent. «Carrie» (1974, ecranizat în 1976), primul său roman publicat, care s-a bucurat de un succes imediat, a fost urmat de o lungă serie de cărţi foarte cunoscute, printre care «Strălucirea» (The Shining, 1977, ecranizare în 1980, adaptat pentru televiziune în 1997), «Zona moartă» (The Dead Zone, 1979, ecranizare în 1983), «Cimitirul animalelor» (Pet Sematary, 1983, ecranizare în 1989) şi «Misery» (1987, ecranizare în 1990). Majoritatea romanelor sale au fost adaptate pentru televiziune sau pentru marele ecran, cele mai multe dintre ele fiind traduse în diverse limbi.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 8)
„Stephen King s-a născut în Portland, Maine, în 1947 și este cel de-al doilea fiu al lui Donald și Nellie Ruth Pillsbury King. Când avea doi ani, tatăl său și-a abandonat familia, astfel că micul Stephen King a avut o copilărie grea, marcată de repetate mutări dintr-un oraș în altul. Stephen King a îndrăgit matineele anilor ’50, unde se proiectau în special filme de groază și SF.
În 1960, Stephen King l-a descoperit pe H.P. Lovecraft, care a avut o influență decisivă asupra carierei sale. Acesta a fost momentul în care marele autor a început să scrie povești la o mașină de scris căreia îi lipsea tasta «N» pe care o vom întâlni mai tărziu în «Misery».
Între 1962 și 1966 a frecventat Liceul Lisbon Falls, iar între 1966 și 1970 a urmat cursurile Universității Maine din Orono. În această perioadă a lucrat la biblioteca facultății și a publicat primele sale povestiri în revista Maine Campus, unde a ținut și o rubrică permanentă.
În iunie 1970 a obținut licența în literatură, un certificat de profesor de liceu și o diplomă pentru elocuțiune și artă dramatică. În 1971 s-a căsătorit cu Tabitha Jane Spruce, viitoarea scriitoare și poetă T. King, cu care a avut trei copii. O vreme a trăit într-o rulotă și a lucrat într-o spălătorie industrială, apoi a devenit profesor de engleză la Hampden Academy, Maine.
În aceea perioadă, Stephen King a dus o viață grea, plină de lipsuri, care-l va duce la alcoolism. A început să scrie «Carrie», dar fiindcă romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Soția sa însă, care nu se îndoia de talentul lui, a recuperat manuscrisul și l-a convins să-l ducă la bun sfârșit.
În 1973 declicul s-a produs: concernul editorial Doubleday a acceptat spre publicare «Carrie», iar New American Library a cumpărat drepturile ediției de buzunar cu suma record de 400 000 de dolari. În 1975 familia sa și-a cumpărat prima casă la Bridgton, Maine, iar Stephen King a publicat «Salem’s Lot».
Din acest moment Stephen King își va consacra viața exclusiv creației literare și, într-o mai mică măsură, producției cinematografice. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate. De asemenea, Stephen King acordă permisiunea studenților la regie să adapteze povestirile sale pentru suma simbolică de un dolar.
Stephen King a doborât toate recordurile de vânzare și a primit numeroase premii, printre care și prestigioasa Medalie pentru Contribuții Deosebite în Domeniul Literaturii Americane oferită de National Book Foundation. În 2006 venitul său anual a fost estimat la 40 de milioane de dolari.” (Editura Nemira)
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul numeroaselor cărți ale renumitului și prolificului scriitor contemporan Stephen King! Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org