Sărbătoritul zilei (1/2): Sylvia Plath

Sylvia Plath, cunoscută și sub pseudonimul Victoria Lucas (27 octombrie 1932, Boston, Massachusetts, S.U.A. – 11 februarie 1963, Londra, Anglia)

Poetă, autoare de proză scurtă și de cărți pentru copii, romancieră, memorialistă și publicistă americană.

„[…] Fiică a unui entomolog, s-a dovedit a fi o scriitoare talentată încă din copilărie, publicând prima poezie la vârsta de opt ani. Pe când era studentă la colegiul Smith, a avut o tentativă de sinucidere şi a fost supusă unui tratament cu şocuri electrice. În perioada în care urma cursurile Universităţii Cambridge cu o bursă Fulbright, s-a căsătorit cu Ted Hughes. După ce s-au despărţit, s-a sinucis la vârsta de 30 ani. Deşi nu a fost renumită în timpul vieţii, a devenit celebră la scurt timp după moarte. În anii 1970 era deja considerată o figură importantă a liricii americane. Opera sa tratează teme ca alienarea, moartea şi autodistrugerea şi include volumele: «Colosul» (The Colossus, 1960), «Ariel» (1965) şi «Opere alese» (The Collected Poems, 1981, Premiul Pulitzer), precum şi un roman semiautobiografic, «Borcanul clopot» (The Bell Jar, 1963).” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 12)

„[…] Talentul ei literar s-a făcut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu-i publicată la vârsta de opt ani. Întâmplările din vara anului 1953 (săptămânile petrecute la New York, când a colaborat la revista «Mademoiselle», şi mai apoi, odată întoarsă acasă, lupta agonizantă cu depresia) sunt şi materialul brut al romanului «Clopotul de sticlă». În 1955 absolvă Smith College şi pleacă în Anglia, la Cambridge, cu o bursă Fulbright. Poeziile Sylviei Plath au apărut mai întâi în reviste de prestigiu din SUA şi Anglia. În toamna anului 1960, primul ei volum de versuri, «Colosul şi alte poeme», a fost publicat de Editura Heinemann din Londra, care i-a contractat şi primul roman. Anul 1962, trăit la intensitate maximă, o pune pe Sylvia Plath la grea încercare. Definitivează romanul «Clopotul de sticlă», se desparte de Ted Hughes, dedicându-se, singură, creşterii copiilor, şi scrie poezie într-un ritm frenetic (majoritatea poemelor din volumul postum «Ariel», Faber, 1965). La începutul anului 1963, când îi apare romanul «Clopotul de sticlă», sub pseudonimul Victoria Lucas, situaţia Sylviei e disperată. Mariajul îi eşuase, ea şi copiii erau măcinaţi de boală şi, într-un apartament londonez neîncălzit din Fitzroy Road nr. 23, aveau de înfruntat cea mai cruntă iarnă a secolului. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath se sinucide. Faima poetei creşte neîncetat. În 1981, volumul «Collected Poems» este recompensat cu Premiul Pulitzer. La Editura Polirom i-a mai apărut volumul de proze «Johnny Panic şi Biblia Viselor».” (Editura Polirom)

Vă (re)amintim și de filmul biografic „Sylvia” (2003), regizat de Christine Jeffs, o peliculă reușită și plină de dramatism, despre viețile, relația, căsnicia, carierele de scriitori, problemele de cuplu și stările personale ale autorilor Sylvia Plath și Edward James „Ted” Hughes, avându-i în rolurile principale pe Gwyneth Paltrow și Daniel Craig.

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul singurului roman scris de Sylvia Plath: „Clopotul de sticlă” – o capodoperă literară tulburătoare, în strânsă legătură cu experiențele personale ale autoarei! Vă așteptăm cu drag! 😊