Sărbătoritul zilei (1/2): William Makepeace Thackeray

William Makepeace Thackeray (18 iulie 1811, Calcutta, Imperiul Britanic – India Britanică [India] – 24 decembrie 1863, Londra, Anglia)

Romancier, autor de proză scurtă și de jurnale de călătorie, eseist, dramaturg, satirist, parodist, publicist și ilustrator englez.

„[…] A studiat dreptul şi arta, dar curând a ajuns un prolific scriitor pentru periodice, utilizând o mare varietate de pseudonime. Scrierile sale timpurii apar în volume cum ar fi «Cartea snobilor» (The Book of Snobs, 1848), o colecţie de articole din «Punch», şi «Miscellanies» (1855-1857) incluzând romanul istoric «Barry Lyndon» (1844). Însă romanele care i-au adus celebritatea sunt în primul rând «Bâlciul deşertăciunilor» (Vanity Fair, 1847-1848), o privire panoramică asupra manierelor englezeşti şi slăbiciunilor umane din epoca napoleoniană, şi «Henry Esmond» (1852), cu o acţiune situată la începutul sec. XVIII. «Povestea lui Pendennis» (Pendennis, 1848-1850) este o autobiografie parţial ficţionalizată. În timpul vieţii a fost considerat ca singurul rival posibil al lui Charles Dickens, pentru talentul de a reda viaţa contemporană, dar popularitatea sa a scăzut în sec. XX.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 15)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul capodoperei lui William Makepeace Thackeray: „Bâlciul deşertăciunilor”! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org