Sărbătoritul zilei (1/3): Blaise Pascal

Blaise Pascal (19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Regatul Franței [Franța] – 19 august 1662, Paris, Regatul Franței [Franța])

Matematician, fizician, inventator, filosof, teolog și prozator francez.

„[…] Fiu al unui matematician, a fost un copil-minune, atrăgându-şi invidia lui René Descartes, datorită unui eseu pe tema secţiunilor conice, scris în 1640. În anii 1640 şi 1650 a avut contribuţii importante în domeniul fizicii (formulând legea lui Pascal) şi al matematicii (lucrând la triunghiul aritmetic, inventând o maşină de calcul şi contribuind la dezvoltarea calculului diferenţial). Datorită studiilor desfăşurate în anii tinereţii, este considerat întemeietorul teoriei modeme a probabilităţii. În acelaşi timp a început să fie din ce în ce mai atras de jansenism. Scrisorile sale, «Provincialele» (Lettres provinciales), sunt dedicate apărării jansenismului şi atacării iezuiţilor. Marea sa lucrare de apologetică creştină, «Apologia religiei creştine» (Apologie de la religion chrétienne), nu a fost niciodată terminată, însă majoritatea însemnărilor şi fragmentelor scrise între 1657 şi 1658 au fost publicate postum, sub numele «Cugetări» (Pensées, 1670). S-a reîntors la studiile ştiinţifice, contribuind la «Elemente de geometrie» (Eléments de géométrie) şi publicându-şi rezultatele cercetărilor asupra curbelor cicloide, însă a revenit curând la viaţa monahală şi şi-a petrecut ultimii ani ajutându-i pe cei săraci. Limbajul de programare Pascal a fost numit astfel în onoarea sa.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 12)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul îndeosebi a celor două opere capitale de filosofie și religie („Cugetări” și „Scrisori provinciale”) ale lui Blaise Pascal – un gânditor polivalent, de un înalt rang intelectual, cu cercetări și lucrări renumite atât în cadrul științelor reale, cât și în cele umaniste! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org