Sărbătoritul zilei (1/3): Frida Kahlo

Frida Kahlo, pe numele său complet Frida Kahlo de Rivera, născută Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón (6 iulie 1907, Coyoacán, Ciudad de México, Mexic – 13 iulie 1954, Coyoacán, Ciudad de México, Mexic)

Pictoriță mexicană.

„[…] Fiică a unui fotograf evreu german, a suferit de poliomielită în copilărie, iar la vârsta de 18 ani a fost rănită într-un grav accident de autobuz. Ulterior, a suferit 35 de intervenţii chirurgicale. În timpul convalescenţei a început să picteze. S-a remarcat prin autoportretele de o mare complexitate, misterioase şi strălucitor colorate, din care multe ilustrează suferinţa fizică. La fel ca mulţi artişti activi din Mexicul postrevoluţionar, Kahlo a fost influenţată de arta populară mexicană; acest lucru este evident în felul în care foloseşte elementele fantastice şi în tuşele îndrăzneţe de culoare, precum şi în modul în care se înfăţişează purtând haine tradiţionale mexicane mai degrabă decât europene. Căsătoria ei cu Diego Rivera (1929) a fost agitată, dar i-a adus satisfacţii artistice. Suprarealiştii André Breton şi Marcel Duchamp au ajutat-o să organizeze expoziţii în SUA şi în Europa; deşi ea însăşi a negat vreo legătură, caracterul oniric al operei sale i-a făcut pe mulţi istorici să o considere suprarealistă. A murit la 47 de ani. Casa ei din Coyoacán a devenit Muzeul Frida Kahlo.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 8)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților atât despre viața greu încercată, cât și despre lucrările artistice deosebite ale celebrei Frida Kahlo! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org