Sărbătoritul zilei (1/3): Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (12 decembrie 1821, Rouen, Regatul Franței [Franța] – 8 mai 1880, Croissette, Rouen, A Treia Republică Franceză [Franța])

Romancier, autor de proză scurtă și dramaturg francez.

„[…] La vârsta de 22 de ani, a renunţat la studiile de drept pentru a se dedica scrisului. Capodopera sa, «Madame Bovary» (1857), o frescă realistă a plictisului burghez provincial şi a adulterului, a avut ca efect intentarea unui proces de imoralitate autorului, care a fost însă achitat. Opera sa include romane precum exoticul «Salammbô» (1862), a cărui acţiune se desfăşoară în Cartagina antică, «Educaţia sentimentală» (L’Éducation sentimentale, 1869), un bildungsroman clasic ce are ca temă alienarea individului într-o perioadă de schimbări sociale şi politice, şi «Ispita Sf. Anton» (La Tentation de Saint Antoine, 1874), remarcabil prin modul de prezentare a frământărilor interioare. Volumul «Trei povestiri» (Trois contes, 1877) este alcătuit din trei nuvele ale căror acţiuni se petrec în Antichitate, în Evul Mediu şi în perioada contemporană autorului. Corespondenţa lui Flaubert include adevărate capodopere ale genului epistolar. Renumit pentru stilul său concis, este considerat cel mai de seamă reprezentant al realismului francez.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 6)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul operelor lui Gustave Flaubert – un perfecționist al stilisticii și esteticii literare, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XIX-lea, renumit mai ales datorită capodoperei sale „Doamna Bovary”! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org