Nikola Tesla (9/10 iulie 1856, Smiljan, Imperiul Austriac [Croația] – 7 ianuarie 1943, New York, New York, S.U.A.)
Inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician, cercetător și futurolog sârb.
„[…] Tesla este considerat un important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.” (Editura Herald)
„[…] A studiat în Austria şi Boemia înainte de a emigra în SUA în 1884. A lucrat pentru Thomas Alva Edison şi George Westinghouse, dar a preferat cercetarea pe cont propriu. Invenţiile sale au făcut posibilă producerea şi distribuirea curentului electric alternativ. A inventat bobina cu inducţie utilizată și astăzi la scară largă în tehnologia radio, numită bobina Tesla (cca 1890); sistemul său a fost utilizat de Westinghouse pentru a ilumina Expoziţia Universală Columbiană din 1893. A pus bazele unei centrale electrice la cascada Niagara în 1893. A mai făcut cercetări asupra lămpii pe bază de cărbune şi a energiei rezonanţei electrice. A descoperit undele terestre staţionare (1899-1900), dovedind că Pământul este conducător de curent electric. Din cauza lipsei fondurilor, multe dintre ideile sale au rămas nerealizate şi sunt încă cercetate de ingineri pentru posibile noi cercetări şi invenţii.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 15)
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul extraordinarei autobiografii a lui Nikola Tesla – un geniu al științei! Volumul „Invențiile mele” conține o relatare succintă a întâmplărilor din copilăria și tinerețea sa, multe dintre ele insolite, evoluția sa psihică și intelectuală pe drumul revoluționar al invențiilor și descoperirilor sale, metodele de lucru și aspecte ale carierei sale, primejdiile la care a fost expus în timpul vieții, dar și viziunea sa asupra societății, conflictelor mondiale și a condiției umane. Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org