Sărbătoritul zilei (1/3): Oscar Wilde

Oscar Wilde, pe numele său complet Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (16 octombrie 1854, Dublin, Irlanda – 30 noiembrie 1900, Paris, Franța)

Dramaturg, poet, eseist, autor de proză scurtă, romancier, critic și jurnalist irlandez.

„[…] A fost fiul unui chirurg celebru; a studiat la Trinity College, din Dublin și, mai târziu, la Universitatea Oxford, devenind cunoscut pentru spiritul lui încă de pe vremea când era student. În calitate de purtător de cuvânt al estetismului, la începutul anilor 1880 a ținut un tur de conferințe în S.U.A., după care și-a câștigat un loc în cercurile londoneze datorită inteligenței și exubreranței lui. Singurul lui roman, «Portretul lui Dorian Gray» (The Picture of Dorian Gray, 1891), combină elemente gotice cu parodierea moralității burgheziei. Piesa macabră «Salome» (1893) a fost ulterior adaptată ca libret de operă de R. Strauss; celelalte piese ale sale, toate de success, includ «Evantaiul doamnei Windermere» (Lady Windermere’s Fan, 1893), «O femeie fără importanță» (A Woman of No Importance, 1893) și «Importanța de a fi onest» (The Importance of Being Earnest, 1899), o satiră la adresa ipocriziei sociale a epocii victoriene. Două dialoguri critice – «Decăderea minciunii» (The Decay of Lying) și «Criticul ca artist» (The Critic as Artist) – sunt la fel de sclipitoare. Deși avea o căsătorie fericită, în 1891 a început o relație intimă cu tânărul lord Alfred Douglas, fiul marchizei de Queensberry. Acuzat de acesta de sodomie, Wilde l-a dat în judecată, dar a pierdut; apoi a fost arestat pentru sodomie și i s-a intentat un proces cu rezonanță internațională. Încarcerat la Reading Gaol în perioada 1895-1897, a redactat o scrisoare de învinuire adresată iubitului său, care a fost editată și publicată sub titlul de «De profundis» (1905). După eliberare, s-a stabilit la Paris, ultima sa lucrare fiind «Balada închisorii din Reading» (The Ballad of Reading Gaol, 1898), o carte despre condițiile inumane din închisoare. A murit subit, din cauza unei meningite acute, la 46 de ani.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 16)

„[…] Nonconformist, dispreţuind convenţiile morale, a dus o viaţă pe măsura personalităţii sale originale. Creaţia sa se distinge prin subtilitatea caustică a satirei şi ingeniozitatea paradoxului, verva scânteietoare a replicilor, rafinamentul cizelării stilistice a frazelor. […]” (Editura Polirom)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților lui Oscar Wilde! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org