Sărbătoritul zilei (1/3): Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf, pe numele său complet Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf (20 noiembrie 1858, Mårbacka, provincia Värmland, Suedia – 16 martie 1940, Mårbacka, provincia Värmland, Suedia)

Romancieră, autoare de proză scurtă, dramaturgă, eseistă, memorialistă și profesoară suedeză, laureată a Premiului Nobel în 1909.

Selma Lagerlöf „[…] supranumită regina literaturii suedeze, a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909) şi prima femeie în Academia Suedeză (1914). Încă de la 15 ani şi-a propus să devină scriitoare. În 1881 a plecat la Stockholm, unde a urmat cursurile unui liceu de fete, apoi şcoala pedagogică. Din 1885 până în 1895 a fost învăţătoare la şcoala de fete din Landskrona. În această perioadă a scris «Gösta Berlings saga» (1891; «Povestea lui Gösta Berling»), care, după o primire destul de rece în Suedia, a ajuns să se bucure de succes în urma traducerii în daneză. Faima cucerită a ajutat-o să obţină o bursă şi să călătorească (în Italia, Palestina), adunând astfel material pentru viitoarele cărţi, printre care «Antikrists mirakcler» (1897; «Minunile Anticristului») şi «Jerusalem» (1901; «Ierusalim»). În 1904 a publicat «Kristuslegender» («Legende despre Isus»), care s-au bucurat de succes şi continuă să fie reeditate în perioada Crăciunului. Şi-a cucerit renumele internaţional în primul rând datorită romanului în două volume «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige» (1907; «Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia»), tradus în şaizeci de limbi. Extraordinarul talent de povestitoare pe care l-a dovedit în numeroase nuvele sau romane o înrudeşte, prin stil, cu scriitorul danez Hans Christian Andersen.” (Editura Humanitas)

Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul cărților scrise de Selma Lagerlöf! Vă așteptăm cu drag! 😊

Sursă imagine autor: wikipedia.org