Rudyard Kipling, pe numele său complet Joseph Rudyard Kipling (30 decembrie 1865, Bombay [Mumbai], India Britanică – Imperiul Britanic [India] – 18 ianuarie 1936, Londra, Anglia)
Romancier, autor de proză scurtă, de cărți pentru copii și de jurnale de călătorie, poet, eseist, memorialist și jurnalist englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1907.
„[…] Fiu al unui curator de muzeu, a fost educat în Anglia, dar s-a întors în India ca jurnalist. A devenit în scurt timp celebru pentru volumele de povestiri, începând cu «Povestiri simple din ţinutul deluros» (Plain Tales from the Hills, 1888) cuprinzând şi «Omul care voia să fie rege» (The Man Who Would Be King), şi apoi pentru colecţia de poezii «Baladele de cazarmă» (Barrack-Room Ballads, 1892) incluzând «Gunga Din» şi «Mandalay». Poemele sale, în general foarte ritmate, sunt adeseori balade epice. În timpul unei perioade în care a locuit în S.U.A., a publicat: romanul «Lumina care s-a pierdut» (The Light That Failed, 1890); cele două volume ale «Cărţilor junglei» (Jungle Books, 1894, 1895), aventurile băiatului sălbatic Mowgli în jungla indiană, care au devenit clasice în literatura pentru copii. Romanul de aventuri «Căpitanii curajoşi» (Captains Courageous, 1897) şi «Kim» (1901) sunt cele mai bune romane despre India. A mai scris alte şase volume de povestiri scurte şi câteva de versuri. Printre cărţile sale pentru copii se numără şi «Povestiri aievea» (Just So Stories, 1902) şi colecţia de basme «Puck de pe dealul lui Pook» (Puck of Pook’s Hill, 1906). I-a fost decernat Premiul Nobel în 1907. Popularitatea sa extraordinară din timpul vieţii a scăzut după Primul Război Mondial, din cauza imaginii sale larg mediatizate, de imperialist şovin.” (Enciclopedia Universală Britannica. Volumul 8)
Vă invităm la Filiala Micălaca pentru împrumutul celor mai celebre scrieri ale lui Rudyard Kipling, disponibile atât în limba română, cât și în engleză! Vă așteptăm cu drag! 😊
Sursă imagine autor: wikipedia.org